• Redactie

Zit jij al in de flow? Zo doe je het!

Lekker met flow aan het werk


Flow: een ontzettende lekkere vibe tijdens je werk. Je bent zo heerlijk aan de slag dat je tijd en plaats vergeet. Dat de ochtend als vanzelf voorbij vliegt en je ontzettend productief bezig bent. Het werk stroomt gewoon uit je handen!


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!Een status waarin je enorm gefocust en vooral heerlijk bezig bent aan een taak noemen we ‘de flow’. In dit artikel lees je er alles over en hoe je hier meer van kunt ervaren!Flow: wat is dat eigenlijk?


Flow ontstaat wanneer een taak je helemaal absorbeert. Je hebt in flow geen idee meer van tijd of plaats en je bent optimaal geconcentreerd en creatief aan het werk. Zo presteer je op je allerbest en komt je taak snel af!


Bij flow gaat alles in 1 vloeiende beweging

Vaak bestaat een taak uit meerdere stappen of dingen die je praktisch moet uitvoeren. Bij flow hoef je niet na te denken over iedere stap: alles vloeit moeiteloos in elkaar over. In de een staat van flow lopen je gedachten, je emoties, je verlangens en je acties allemaal in dezelfde richting.


Waar zorgt flow voor?


In de flow zitten’ is een ontzettend fijn gevoel. Het geeft je energie en je wordt er gewoon erg blij van.


De juiste flow zorgt voor:

 • een toename van productiviteit

 • sneller bereiken van je doelen

 • energiebesparing, of het geeft je zelfs juist meer energie

 • toename van je vaardigheden

 • inspiratie en creativiteit

 • sneller klaar zijn met je taak en je werk

 • een enorm voldaan gevoel na afloop van je taak. Goed gewerkt!


Hoe voel je dat je in de flow zit?


Tijdens je taak ineens opmerken dat je in de flow zit, daar wordt je toch helemaal blij van! Echt beseffen dat je goed en productief bezig bent zorgt ervoor dat je nog eens extra gemotiveerd bent voor je werk. Als dat geen instant boost geeft..


Tijdens een flow voel je:

 • dat je enorm gefocust en helder bent

 • dat je nergens over in zit. Alles gaat moeiteloos en vloeiend

 • dat je ook moeilijke dingen goed kunt uitvoeren. Met zelfvertrouwen aan het werk bent

 • dat je geen idee hebt van tijd. Of plaats. Of überhaupt welk jaar we leven

 • dat je jezelf vergeet. Je vergeet te drinken, wat te eten of even pauze te nemen

 • dat je onderdeel bent van iets groters. Je draagt echt iets zinnigs bij


Hoe kom je in de flow? 9 tips!


Tip 1

De kans op flow is het grootst als je iets gaat doen waar je echt gepassioneerd over bent. Daarnaast mag de taak niet te makkelijk of te moeilijk zijn. Je wordt uitgedaagd, maar binnen je mogelijkheden.

Zoek daarom naar een taak waar je echt zin in hebt om aan te beginnen. Zie je op tegen een taak? Focus je dan op het voldane gevoel wat het je zal geven als het klaar is.


Tip 2

Visualiseer een moment welke taak je gaat doen, wat je wilt afkrijgen en welk doel je wilt bereiken. Schrijf het desnoods op een post-itje en hang deze voor je. Maak dit zo praktisch mogelijk bijv. ‘Aan het eind van de dag wil ik mijn belastingaangifte helemaal klaar hebben’.


Tip 3

Denk na over je motivatie. Waarom wil je deze taak afkrijgen? Wat gaat het je geven of opleveren? En WIL je deze taak doen of MOET je dit doen? Bij minder-leuke taken is het lastiger om in de flow te komen. Kijk dan of je een taak wat leuker kunt maken. Zo wordt een belastingaangifte een stuk leuker met een muziekje, thee en chocola erbij ;)


Tip 4

Ruim je werkplek op. Zorg dat je alles in de buurt hebt wat je nodig gaat hebben voor je taak. Zorg voor drinken, wat te snacken en eventuele papieren die je nodig zult hebben. Pak bijvoorbeeld alle mappen erbij voor je belastingaangifte en maak eerst een overzicht.


Tip 5

Sluit jezelf af van de buitenwereld. Zet meldingen op je computer en telefoon op stil. Laat huisgenoten of collega’s weten dat je niet gestoord wilt worden. Zet een koptelefoon op (dat is voor anderen al vaak een duidelijke hint dat je niet gestoord kan worden).


Tip 6

Single-task zoveel mogelijk. Bestaat een taak uit meerdere subtaken, voer dan 1 taak tegelijk uit en ga dan verder met de volgende subtaak.


Tip 7

Maak gebruik van white noise (tip: Noizio) of brainwaves (app). Veel mensen ervaren de positieve effecten van prettige geluiden of geluidsgolven. Dit versterkt eenvoudig je productiviteit. Lees meer over brainwaves in het artikel ‘Mediteren moeilijk? Probeer deze slimme shortcut!’.


Tip 8

Maak het jezelf niet te makkelijk of te moeilijk. Maak de taak haalbaar voor de tijd die je beschikbaar hebt. De juiste moeilijkheidsgraad (iets aan de uitdagende kant) helpt je sneller in de flow. Je brein houdt wel van een uitdaging!


Tip 9

Pomodoro indien nodig. Dit kan vooral een handig hulpmiddel zijn als je wilt oefenen met in de flow komen. Bij de pomodoro-techniek zet je een kookwekker (of app) en werk je gedurende 25 minuten aan een taak, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Daarna start je volgende werkblok van 25 minuten. En zo verder tot je taak is voltooid.


Flow zorgt voor een toename in je zelfvertrouwen

Vaker ‘in de flow’ zitten zorgt voor een instant toename van je zelfvertrouwen. Doordat je je werk makkelijker aankunt, sneller je taken af krijgt en je doelen bereikt werk je iedere keer een stukje verder aan een beter (werk)leven!


Lees ook: De voordelen van hardop praten tegen jezelf (of de printer)


Lees ook: Geef je productiviteit een boost. 12 Praktische tips!


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy