Zelfontwikkelplan maken? Zo doe je dat!

Zoals je in deze website in diverse artikelen wel kunt lezen: zelfontwikkeling en geluk gaan hand in hand. Hoe meer je jezelf (en je brein) uitdaagt, hoe gelukkiger je je zult voelen. Natuurlijk is geluk van meer factoren afhankelijk, zoals gezondheid en relaties, maar een voldaan hoofd is een blij hoofd.


Maar wat is persoonlijke ontwikkeling nou eigenlijk? En hoe kun je een plan maken om die zelfontwikkeling eens serieus (en met grote kans van slagen) aan te pakken? In dit artikel vertellen we je meer over persoonlijke ontwikkeling, doelen die je kunt stellen en het stappenplan om je doelen te halen.Wat is persoonlijke ontwikkeling?


Persoonlijke ontwikkeling omvat een proces om jezelf te verbeteren. Dit kan mentaal en/of fysiek zijn. Het werken aan jezelf heeft als gevolg dat je geluksgevoel ook zal toenemen. Voorbeelden van jezelf verbeteren kunnen zijn:

 • iets (nieuws) leren

 • ergens beter in worden

 • productiever worden

 • gezonder worden

 • gelukkiger worden, met jezelf of met anderen

 • jezelf spiritueel ontwikkelen

 • lekkerder in je vel zitten

 • een leven creëren dat beter bij je past


Wat is een zelfontwikkelplan?


Met een zelfontwikkelplan ga je stoppen met dromen en concrete stappen zetten om je droom waar te maken. Je zet hiermee je wensen om in doelen, je doelen om in een plan dat (bijna) niet kan mislukken.


Om een succes te maken van jouw ontwikkelplan heb je 2 zaken nodig:

 • de wil en het verlangen om je doel te bereiken

 • het geloof in jezelf dat je het kan


Waarom moet ik een plan maken voor mijn zelfontwikkeling?


Veel mensen blijven dromen. Wensen blijven wensen en mocht er al een (vaag) plan uit komen dan sneuvelt deze al op de keukentafel. Met een goed uitgedacht zelfontwikkelplan ga je de touwtjes dit keer stevig in handen nemen. Hierdoor is de kans groot dat je je doel zult bereiken.


Voor een goed plan zul je even wat tijd moeten investeren. Maar we beloven je dat je die tijd zult terugverdienen. Het bereiken van je doel zal de beloning zijn die op je wacht.


Een goed zelfontwikkelplan:

 1. is een punt waar je op kunt richten. Een soort navigatie naar je doel. Volg die navigatie en je kunt bijna niet meer fout rijden

 2. bestaat uit meerdere kleine stappen. Hierdoor wordt de weg naar je doel makkelijker

 3. zorgt dat je ook onderweg naar je doel al plezier hebt. En dat maakt dat je het beter kunt volhouden. Je bereikt meermaals kleine tussendoelen en dat zorgt voor voldoening


You don't have to see the whole staircase, just take the first step | Martin Luther King

Welke doelen kun je maken in je zelfontwikkelplan?


Er zijn veel doelen die je kunt stellen. Wat jouw doelen zijn ligt voor een ander weer helemaal anders. Ieders pad is uniek. Je kunt alleen je eigen pad lopen, en nooit dat van een ander. En terwijl je stappen zet in je leven, zo veranderen ook je doelen. Een doel is daarom nooit in beton gegoten. Het is aan jou om aanpassingen te maken als dat nodig is.


Een aantal voorbeelden van doelen die je kunt stellen:


Gezondheid

Mentale gezondheid verbeteren

Je lichamelijke gezondheid verbeteren

Beter omgaan met stress


Werk en studie

Carrière maken of jezelf verder ontwikkelen

Ontwikkelen van je skills, je sterktes en talenten

Een nieuwe studie doen, of je huidige kennis opfrissen

Productiever zijn en werken met meer focus


Communiceren en relaties

Makkelijker praten met anderen, of in het openbaar

Omgaan met anderen

Relaties met een ander/anderen verbeteren of verdiepen


Gedrag en gevoel

Meer zelfvertrouwen krijgen

Buiten je comfortzone treden

Omgaan met afwijzing en kritiek

Zelfbeheersing

Emotionele intelligentie verhogen

Iemand vergeven

Dankbaar zijn

Een nieuwe gewoonte aanleren, of er 1 afleren

Je rustiger voelen

Een positieve mindset ontwikkelen

Discipline aanleren en je doelen bereiken

Creativiteit ontwikkelen, of een hobby oppakken/leren

Mindful door het leven gaan

Werken aan meer spirituele groei


Financien

Financieel gezond worden of uit je schulden komen

Een budget maken en je er aan houden

Een spaardoel, bijvoorbeeld voor een reis, studie of grote uitgave

Je hypotheek afbetalen


Bovenstaande doelen zijn nog wat vaag, zoals een stip aan de horizon. In stap 1 van je stappenplan gaan we je doel concreter maken, zoals een duidelijke navigatie.


Nu je een stip op de horizon hebt is het tijd om echte stappen te zetten. Pak een notitieboekje erbij en ga aan de slag. We beginnen bij stap 1.Stap 1. Kies een doel en maak het heel concreet


 1. Schrijf in je notitieboekje je stip op de horizon. Kies een doel waar je hart sneller van gaat kloppen en wat je uitdaagt. Maar ook waarvan je weet dat jij dit kunt bereiken.

 2. Maak je doel nu concreet. Dat wil zeggen: SMART. Specifiek. Meetbaar. Acceptabel. Realistisch en Tijdgebonden. Een doel omschrijf je dus heel duidelijk, je kunt het meten, het is haalbaar en je zet er een datum op.


Voorbeelden van SMART-doelen:

 • Ik wil op 1 januari 2021 10 kilo zijn afgevallen.

 • Ik wil op 1 december 2020 mijn scriptie afhebben.

 • Over 5 jaar wil ik €20.000,- gespaard hebben voor de reis naar [...]


Voorbeelden van slechte doelen zijn:

 • Ik wil graag slanker worden (niet duidelijk hoeveel slanker qua kilo's en wanneer)

 • Ik wil over 3 maanden 80 kilo afgevallen zijn (niet realistisch)

 • Ik wil een andere baan (veel te vaag)

 • Ik wil dat mijn buurvrouw een ander huis vindt (je kunt niets voor een ander beslissen, met Acceptabel bedoelen we dat jij de uitdaging accepteert)


Stap 2. Beschrijf WAAROM je je doel wilt bereiken


Een stap die de kans van slagen vergroot is het opschrijven WAAROM je je doel wil bereiken. Waarom is dit zo belangrijk voor je? Wat gaat het je opleveren? Wat is je winst? Waarom is het nu, meer dan ooit, belangrijk dat je werkt aan je doel?


En vooral: omschrijf hoe je je zult voelen als je je doel hebt bereikt. Visualiseer jezelf alsof je je doel bereikt hebt. Wat voel je?

 • Euforie?

 • Gelukkig?

 • Gezonder / minder pijn in je lichaam?

 • Lekkerder in je vel? Vrijer in je geest?

 • Schuldenvrij en zonder zorgen?

 • Vol zelfvertrouwen? Stevig in je schoenen?

 • Heerlijk aan het werk in je nieuwe baan?


Omschrijf het uitgebreid. Neem hier even de tijd voor. Mocht je geen schrijver zijn dan kun je bijvoorbeeld ook een visie-bord of moodbord maken. Verzamel plaatjes van je droom, maar ook hoe blij je je voelt bij het bereiken van je doel. Er zijn online talloze voorbeelden te vinden van visieborden.


Hang je visiebord, of omschrijving van jou WAAROM op een zichtbare plek neer. Een plek waar je vaak komt. Op je koelkast, in je toilet. Boven je bed. Op de binnenkant van je voordeur. Zorg dat je je einddoel en visie meermaals per dag tegen het lijf loopt.Stap 3. Bepaal je deadline. Giet deze in beton


De volgende stap in je ontwikkelingsplan is het bepalen van je deadline. Als je een datum hebt waarop je je doel bereikt wilt hebben is het makkelijker om terug te plannen naar vandaag (je startdatum).


 1. Kies een datum in de toekomst. Maak het wel haalbaar. 50 kg verliezen met deadline volgende week is niet haalbaar. 50 kg verliezen met deadline over 10 maanden wel.

 2. Spreek met jezelf af dat deze datum een harde afspraak is met jezelf. Je doet het voor jezelf dus je zult toch een beetje streng moeten zijn. Dit noemen we 'in beton gieten' van je deadline. Afspraak is afspraak.


Disclaimer: er kunnen altijd zaken zijn die je niet ziet aankomen. Een ziekte, andere baan, verhuizing, zwangerschap, een ongeluk...het leven blijft onvoorspelbaar. Daardoor kan het zijn dat je de afspraak met jezelf wel wilt houden, maar de omstandigheden maken dat het anders loopt. Accepteer dat je niet op alles invloed hebt. Het is zoals het is.Stap 4. Bepaal de stappen die er nodig zijn naar je doel


Nu je je doel heel duidelijk hebt is het tijd om het op te gaan delen in kleinere subdoelen. Een berg beklim je immers ook met 1 stap tegelijk.


Voorbeeld: je wilt een andere baan maar hebt niet de juiste vereisten op je CV. Je subdoelen gaan dan worden:

 1. uitzoeken welke diploma's, cursussen of certificaten je nodig hebt

 2. uitzoeken waar je die cursussen of diploma's kunt behalen. Bijv. NCOI of diverse online cursussen

 3. uitzoeken wat het kostenplaatje is voor je opleiding en hoe je dit gaat betalen

 4. knoop doorhakken over opleider of cursusplatform

 5. inschrijven voor je opleiding

 6. starten en opleiding doorlopen

 7. diploma of certificaat behalen en deze trots toevoegen aan je CV!

 8. CV en motivatiemail sturen naar je droombaan

Subdoelen kunnen ook bestaan uit het omschrijven van goede gewoontes die je nodig hebt voor het behalen van je doel. Als je wilt afvallen kun je bijvoorbeeld omschrijven dat je de gewoonte 'suiker in je thee' wilt vervangen door 'zoetje' of zelfs helemaal geen suiker.


Vergeet niet de kracht van kleine stapjes. Het gaat minder snel maar je komt zeker vooruit!
Stap 5. Plan je stappen in je agenda


Je hebt overzicht op je subdoelen, zoals het voorbeeld in stap 4. Nu ga je je subdoelen inplannen in je agenda.

 • Schrijf er bijvoorbeeld in op welke datum je een knoop door gaat hakken over je opleider.

 • Of verdeel je gewenste 50 kg gewichtsverlies op in 2 kilo per week.

Zo maak je je einddoel kleiner en makkelijker behapbaar. Kleine stappen de berg op kun je, in 1 dag de Mount Everest beklimmen....niet realistisch.


Is een doel erg groot, zoals een andere baan, verdeel je doelen dan over meerdere maanden. Daarna in weken (in week 16 schrijf ik me in voor de opleiding zodat ik in week 20 kan starten).


Bonustip


Vier tussendoor je behaalde subdoelen. Niet pas je overwinning vieren als je einddoel behaald is, dat kan namelijk nog even duren. Maar maak de weg naar je doel leuker door jezelf te belonen als je weer een stap gezet hebt.


Tot slot


Rome is niet in 1 dag gebouwd. Afhankelijk van je (uitdagende) doel zul je er wellicht wat meer tijd voor uit moeten trekken. Goed werk heeft tijd nodig. Maar wees realistisch en zet je ongeduld even opzij. Het bereiken van je doel is het waard. Je zult zeker trots op jezelf zijn, maar ben dat vandaag ook alvast!

Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy