Waarom zijn die Denen zo gelukkig?

Waarom zijn die Denen eigenlijk zo gelukkig?


Denemarken staat al jaren steevast op de eerste plaats in de lijst van gelukkigste landen. Maar waar komt dit door? Wat doen zij anders dan andere landen, zoals Nederland (die op de 7e plek staat, nog steeds lang niet slecht).


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!‘Waarom ben ik ongelukkig?’. En: ‘Hoe word je gelukkig?’. Een kort onderzoek in Google toont aan dat zoektermen rondom ‘gelukkig worden’ per maand duizenden keren wordt ingetypt. Hieruit blijkt duidelijk dat de vraag erg leeft. Zijn wij in Nederland erg ongelukkig of zijn we juist op zoek naar meer geluk? En wat kunnen we leren van Denemarken?


Lees ook: Hoe help je iemand die depressief is?


Denemarken als verzorgingsstaat


Als we kijken naar Denemarken is het snel gedacht dat het gras daar groener is. Denemarken is een voorbeeld van een echte verzorgingsstaat. Diverse zaken zijn daar erg goed geregeld: oa. gratis gezondheidszorg voor iedereen, gratis universitair onderwijs en voor werkenden royale secundaire arbeidsvoorwaarden.


Helaas heeft die verzorgingsstaat een prijs: nergens ter wereld wordt zoveel belasting betaald als in Denemarken. Toch zeggen 9 van de 10 Denen dat ze hun belastingen met plezier betalen. Ze zien dit als een investering in hun maatschappij. Ze schaffen hier ‘kwaliteit van leven’ mee aan, en dit vinden de meeste Denen erg belangrijk.


Onderzoek naar geluk


In zijn rol als geluksonderzoeker zoekt Meik Wiking naar antwoorden op de vraag ‘Wat is de oorzaak en het effect van geluk, en hoe kunnen we werken aan verbetering van de kwaliteit van leven van mensen overal ter wereld?’. Hij richtte de denktank Happiness Research Institute op, die zich bezighoudt met welzijn, geluk en kwaliteit van leven.


In zijn onderzoek kwam Meik tot de conclusie dat er 6 basiszaken zijn die het geluksgevoel bij mensen bevorderen:

  • saamhorigheid

  • geld

  • gezondheid

  • vrijheid

  • vertrouwen

  • vriendelijkheid


Saamhorigheid


Er is niets wat mensen ongelukkiger maakt dan eenzaamheid. Wij mensen zijn echte groeps-dieren: wij functioneren het best als we samenwerken en samenzijn met anderen. Deze behoefte aan sociaal contact zit heel diep ingesleten. Ook is bewezen dat mensen met sterke familie- of relatiebanden gezonder zijn en langer leven.


In Denemarken ontstaan steeds meer woongemeenschappen, de zogenaamde Bofaellesskabs. Dit zijn groepen van huizen die in een cirkel gebouwd zijn met in het midden een gezamenlijke tuin, schuur en keuken. De bewoners van de Bofaellesskabs vormen zo hun eigen zelfstandige woongroep en tegelijk een sociaal vangnet. Zo krijg eenzaamheid geen kans en voelen mensen zich gelukkiger.


Tip:

Spreek eens een onbekende buurman of buurvrouw aan en maak een praatje. Of nodig je buren uit voor een bakje koffie. Soms is een goede buur beter dan een verre vriend!


Geld


Over het algemeen zijn mensen in rijke landen gelukkiger dan in arme landen. In Denemarken is de levensstandaard hoger dan in veel andere landen. Niet alleen zaken als salaris zijn prima geregeld, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals 52 weken ouderschapsverlof en 5 weken betaald vakantieverlof.


De werkende Denen betalen hoge belastingen. Maar het mooie is: deze inkomsten worden direct omgezet in gratis onderwijs, gezondheidszorg voor iedereen en fijne verlofregelingen. Zo wordt welvaart 1-op-1 omgezet in welzijn. En die voorzieningen zorgen voor een veilig en comfortabel leven voor de Denen.


De relatie tussen geld en geluk


Het hebben van te weinig geld maakt dat mensen zich ongelukkig voelen. Maar met het stijgen van het inkomen vindt er op een bepaald moment ‘geluksverzadiging’ plaats: meer geld zorgt niet meer voor meer geluk.

Kort-gezegd: tot een bepaald niveau zorgt geld voor een comfortabel en ontspannen leven. Heb je echt serieus teveel geld dan ga je dat uitgeven aan broodroosters die een gezichtje kunnen roosteren op je boterham. Of een verwarmde mand voor je konijn met ingebouwde muziek van Mozart.En dat zorgt dan weer niet voor een verhoging van je geluksgevoel.


Tip:

Koppel een grote aankoop aan een speciale gebeurtenis. Koop die leuke nieuwe winterjas op de eerste dag van je herfstvakantie. Zoek een grotere fiets uit voor je kind als hij/zij het zwemdiploma heeft gehaald. Zo hangt er, behalve een prijskaartje, altijd een mooie herinnering vast aan de aankoop.


Gezondheid


Geluk en gezondheid hangen nauw samen met elkaar. In Denemarken is gezondheidszorg gratis voor alle inwoners, en de drempel om binnen te stappen is dus laag. Een goed geregelde basisvoorziening als gezondheidszorg zie je terug in het geluksniveau van de inwoners.


Andersom werkt het ook zo: gelukkige mensen zijn over het algemeen gezonder. Gelukkig-zijn leidt tot een betere weerstand, minder ontstekingen en een langer leven. Toch nemen de Denen het er goed van: ze houden van (veel) zoetigheid en vlees. Ook zijn ze niet vaker dan andere landen in de sportschool te vinden. Fietsen doen ze wel vaak. In sommige steden is dit, net als in Nederland, het hoofd transportmiddel.


Tip:

Stap, net als de Denen, eens wat vaker op de fiets. Ga naar buiten en loop een (klein of groot) blokje om iedere dag. Zoek de natuur op en haal diep adem.Vrijheid


Wanneer voel je je het meest gelukkig? En welke dag van de week wordt als het fijnste beschouwd? Het antwoord op die 2 vragen heeft alles te maken met vrijheid. Vrij om alles te doen wat je maar wilt. Vrij om je dag in te delen zoals jij dat leuk vindt. Je geheel vrij voelen om te zijn zoals jij dat wil.


Denemarken lijkt qua vrijheid veel op Nederland: er is een hoge mate van vrijheid van meningsuiting, je mag vrij zijn om om te gaan met wie je wilt, en je mag trouwen met je liefde ongeacht geslacht, ras en geloof. Daarnaast is er veel vrijheid binnen je werk- en priveleven: je mag thuiswerken, ouders met kinderen stoppen om 16 uur met hun werk en doorwerken in het weekend is not-done.


De vrijheid om je lot zelf te bepalen is een belangrijke factor voor geluk. De landen die het laagst op de lijst ‘gelukkige landen’ staan kenmerken zich ook vaak door beperkingen in vrijheid.


Tip:

Een betere balans tussen werk en prive krijgen? Plan dan eens vaker technologie-vrije momenten in thuis (dus uit met die telefoon). Probeer op je werk je collega’s te overtuigen van de ‘stille dinsdag’: een dag zonder meetings, mail en telefoon. Zo kun je een dag ongestoord hard doorwerken en zul je je werk sneller af hebben. En ga je, tevreden na een productieve dag, naar huis.


Vertrouwen


In Denemarken is het de normaalste zaak om je kind (vanaf baby af aan) iedere dag een poosje buiten te laten slapen. Als je in Kopenhagen een rondje loopt vallen de kinderwagens die buiten op de stoep staan je al snel op. Ook is het nauwelijks nodig om je fiets op slot te zetten, in tegenstelling tot de driedubbele fietskettingen die we in hartje Amsterdam rondom ieder wrak zien hangen.


Een reden waarom de Denen zo hoog scoren op geluk is de mate van vertrouwen die ze in elkaar hebben. Zo hoeft er niet voor ieder zakelijk wissewasje een heel contract opgesteld te worden: afspraak-is-afspraak is voldoende voor beide partijen.


Ook op de werkvloer is een een grote mate van gelijkheid. Je CEO noem je gewoon bij de voornaam en prive-zaken kun je vrijelijk delen met je collega’s. Deze vertrouwelijkheid zie je terug in de (succesvolle) samenwerking op de werkvloer. Ook ervaren werkenden meer gelijkheid onderling en zijn ze tevredener over hun werk.


Tip:

Wat zou er gebeuren als je je collega vandaag eens een welgemeend compliment geeft? Laat je licht eens schijnen over een project van een ander waar jij absoluut niet aan hebt meegewerkt. Neem eens onverwacht een bakje koffie of een pak koekjes mee voor je collega.


Vriendelijkheid


Vriendelijk-zijn kost je niks maar heeft altijd mooie gevolgen. Je kunt dit klein aanpakken, bijvoorbeeld:

  • glimlach eens naar iemand op straat, ook als diegene zelf niet glimlacht

  • begroet je vaste cassiere met haar naam bij het afrekenen in de supermarkt

  • vraag iemand geïnteresseerd hoe het met hem/haar gaat en blijf luisteren naar het antwoord

  • doe eens vrijwilligerswerk, dat hoeft niet meteen vast iedere week te zijn maar kan ook incidenteel-helpen zijn

Bijna de helft van de Denen verricht, incidenteel of wekelijks, vrijwilligerswerk. Niet alleen help je hier een ander mee, je doet er jezelf ook een groot plezier mee. Geven maakt blij, of het nu om je geld of je tijd gaat maakt geen verschil.


Tip:

Zoek in jouw buurt naar initiatieven die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Als je wilt helpen zijn de mogelijkheden oneindig: stichtingen, sportverenigingen, bejaardenhuizen of zorginstellingen staan altijd te springen om vrijwilligers. Je kunt dit inplannen zo vaak als je maar wilt: wekelijks, 1x per maand of gewoon af en toe.


Wil je gelukkiger worden en werken naar een leven met meer tevredenheid en voldoening? Doe als de Denen!

Bonustip


Denen kennen het begrip ‘Hygge’. Hygge staat voor samenzijn, gezelligheid en knusheid. In Denemarken nemen ze Hygge bijzonder serieus en wordt het beschouwd als ultieme geluksfactor.


Wil jij je leven ook meer Hygge maken? Lees dan 5 tips om je huis meer Hygge-proof te maken
Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy