• Redactie

Waarom je beter 6x per jaar op vakantie kunt gaan

Er zijn van die mensen die altijd wel een vakantie in het vooruitzicht lijken te hebben. Die regelmatig hun socials vullen met selfies vanuit leuke steden en bestemmingen. En dat terwijl jouw eigen vakantie pas over 6 maanden is... Toch zijn die vaak-vakantie-vierders eigenlijk heel slim bezig. Waarom? Dat lees je in dit artikel.
Eerlijk is eerlijk: de meeste mensen hebben simpelweg het budget niet om 6 lange vakanties per jaar te nemen. Dan is er daarnaast ook nog de kwestie ‘genoeg vakantiedagen’...Ain’t nobody got time for that!


De oplossing? Hak zowel je budget als je vakantiedagen in 6 korte trips in plaats van 1 lange vakantie. Je voordeel? Meer vakantie-plezier!Waarom is vakantie nodig?


‘Op vakantie gaan’ is, om te beginnen, geen echte 1e levensbehoefte. Het is een luxe, een extra als de echte 1e levensbehoeftes al aanwezig zijn. Er zijn, helaas, veel mensen voor wie een vakantie financieel slecht haalbaar is.


Vakantie-vieren doet iedereen op zn eigen manier. Waar de een graag met een tentje op Texel staat gaat de ander naar een romantisch hotelletje in hartje Rome. Maar het goede nieuws is: dat hoeft niet perse verschil in genieten te zijn. Plan daarom jouw vakanties zo in zoals dat bij jou past.


Vakantie nemen heeft diverse voordelen:


  • vakantie of een korte trip haalt je even helemaal uit je comfortzone. Je bent in een andere omgeving, eet anders dan thuis en je doet allemaal nieuwe indrukken op.

  • door jezelf uit je comfortzone te halen werk je aan verbetering van je intelligentie. Dit heeft alles te maken met je ‘neuroplasticiteit’. Hoe dat werkt lees je in het artikel ‘Hoe word je slimmer? 25 slimme tips!'

  • tijdens een vakantie of korte trip neem je, letterlijk en figuurlijk, even afstand van je werk. Daarnaast verbetert een vakantie direct je humeur. Zowel je humeursverbetering als het afstand-nemen zorgt ervoor dat je stressbestendiger wordt tov je werk

  • vakantie heeft een positief effect op je zelfvertrouwen. Je moet je aanpassen aan een andere omgeving, een andere taal, ander eten en het reizen zelf geeft je het gevoel een wereldreiziger te zijn!


Lees ook: Hoe word je blij? Hoera Happy Chemicals!


Voel je je gelukkiger na afloop van een lange vakantie of een korte?


Dat maakt niet veel uit, hebben onderzoekers ontdekt. Het geluksniveau wat normaal is voor jou is binnen een week na een lange vakantie weer op het oude niveau. Na een korte trip is dat binnen 1 dag weer normaal zelfs. Je merkt het zodra je weer aan het werk gaat: je wordt direct weer opgeslokt door je to-do’s, je mail, je collega’s en alles wat is blijven liggen tijdens jouw vakantie.


Wat is het voordeel van 6 korte trips tov 1 lange vakantie?


De grootste boost in geluksgevoel wat hoort bij vakantie is het plannen van de trip zelf. Je voorpret dus! Onderzoek heeft uitgewezen dat je ongeveer 8 weken voorpret hebt voordat je op vakantie gaat. De voorpret bestaat oa. uit:

  • het bedenken waar je naartoe wilt gaan

  • het uitkiezen van een leuke bestemming

  • het (online) zoeken van je overnachtingen

  • het uitzoeken wat je ter plaatse wilt gaan doen

  • het overleggen met je eventuele reispartner

  • het reizen zelf naar je vakantieplek


Zowel een lange vakantie als een korte trip kent dus 8 weken voorpret. Ga je 1x per jaar weg dan heb je 8 weken voorpret, ga je 6x per jaar weg dan heb je eigenlijk het hele jaar voorpret. Want jouw volgende trip staat over 2 maanden alweer gepland!


Conclusie


Mocht jouw budget en andere omstandigheden het toelaten om vakantie te nemen dan is er dus veel voor te zeggen om je vakantiedagen & budget op te hakken in 6 trips per jaar. Zo heb je altijd iets leuks in het vooruitzicht, wat ook motiveert op je werk als je er even doorheen zit. Jij gaat immers binnenkort even fijn weg.


Dus boek die camping op Texel of dat hotelletje in Rome en geniet alvast van je voorpret!Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy