Verveel jezelf slimmer

Daar zit je dan. In een langdradige vergadering, een online meeting of een gesprek met een vage kennis. Je ziet die mond tegenover je wel bewegen maar op een bepaalde manier lijkt niets tot je door te dringen. Je verveelt je, het gesprek boeit je totaal niet en je bent geestelijk allang uitgecheckt uit dit gesprek.


Uit verveling, en omdat je verder toch niets kunt op dit moment, ga je wat zitten doodlen op een papiertje, je voet wiebelt, je draait eens een knotje van een pluk haar en je probeert geluidloos te klik-klik-klikken met je pen. Er is geen ontsnappen mogelijk aan je huidige situatie dus je gedachten dwalen als vanzelf af naar een heel ander universum.
De meesten van ons zijn grootgebracht met het idee dat vervelen iets negatiefs is. Ga jezelf ergens nuttig maken maar zit je niet zo te vervelen! Vervelen wordt nog te vaak gezien als zonde van je tijd. Volkomen onterecht. Want wist jij dat je van vervelen juist slimmer wordt?


Waarom wij ons vervelen (en koeien zich juist niet)


De mens is ergens in de afgelopen 3 miljoen jaar ontwikkeld tot 1 van de slimmere wezens op deze aardbol. Als gevolg van diverse gunstige (omgevings)factoren konden onze hersenen zich beter ontwikkelden dan van bijvoorbeeld koeien. Een soort loterij, waarbij het lot gunstig bleek voor mensen. En zo komt het dat wij beter in staat zijn om een Space-X raket te bedenken, een sudoku te maken (nou ja, sommigen dan) of een geweldige curry te koken vanaf een recept.


Die ontwikkeling van onze hersenen is eigenlijk iets te goed gegaan. We hebben doorgaans meer capaciteit in ons brein dan we gebruiken. Alsof je met een Formule-1 race-auto door een 30-km zone rijdt. De potentie is er in de basis, de mogelijkheden om je uit te leven niet. In ons dagelijks leven, en helemaal in saaie situaties, liggen een paar hersengebiedjes te snakken naar actie. En dat voelt ongemakkelijk.


Bij dieren (zoals koeien) zijn de hersenen minder ruim ontwikkeld. Koeien hebben maar weinig hersengebieden echt overtollig, dus hun brein is geheel tevreden met wat rondstruinen door het gras en wat ‘mooohh’-geluiden maken. Omdat hun hersencapaciteit in balans is met hun bezigheden zullen ze zich dus niet snel vervelen.


Lees ook: Hoe word je slimmer? 25 slimme tips!


Hoe ontstaat verveling?


Je brein heeft dus meer capaciteit dan er gevraagd wordt. Toch willen die hersencellen maar 1 ding: actie en bevrediging. Die onvervulde behoefte voelt ongemakkelijk, gelijk aan honger, en frustrerend. Hierdoor ontstaat het gevoel van verveling.


Als actie of vermaak niet op een presenteerblaadje wordt aangeboden gaan je hersenen wel zelf op zoek naar iets te doen. Je gaat wiebelen met je voet, klikken met je pen, je gaat wat swipen en scrollen op je telefoon. En zo raken we eraan gewend om iedere minuut van de dag vol te proppen. Naast werk, huishouden, sociaal leven en sporten willen we ook ‘loze’ minuten vullen. Bij veel mensen gaat de telefoon zelfs mee naar het toilet. We doen alles om te voorkomen dat we een paar minuten (of hoe lang je ook zit te plassen) even niets te doen hebben. We doen er alles aan om het ongemakkelijke gevoel van verveling te vermijden.


Het goede nieuws over verveling


Wat gebeurt er als je je verveelt en je hebt niets om het tegen te gaan (zoals in de situatie van de vergadering waar je niet weg kunt)? Je brein gaat natuurlijk op zoek om iets te doen, zoals doodlen of klikken met je pen. Maar bij verveling gebeurt er ook iets anders: je gaat dagdromen. Zodra er geen externe stimulatie meer is voor het brein (want saai) gaat het op zoek naar interne stimulatie. Zoals dagdromen. Je gedachten reizen verder dan de ruimte waar je op dat moment bent.


Dagdroom jezelf slimmer


Hersenonderzoek laat zien dat je hersenen altijd aan staan, of je nu iets doet of niet. Het hersengebied wat zich bezighoudt met dagdromen is minder actief als je ergens mee bezig bent. Andersom werkt het ook zo: doe je even helemaal niets, dan floept het dagdroom-hersengebied als vanzelf aan.


Dat dagdroom-gebied in je hersenen gaat ook automatisch aan als we iets saais aan het doen zijn, bijvoorbeeld iemand die oeverloos tegen je aan praat, bij een saai studieboek of een eentonige autorit.


Het gedeelte in je hersenen wat zich bezighoudt met dagdromen heeft nog een ander talent: het is ontzettend goed in het vinden van (creatieve) oplossingen. Zit jij al een tijdje te dubben over een probleem, je maakt je zorgen of piekert ergens over dan is het dagdroomgebied je beste vriend. Geef je dit gebied even de ruimte dan komen de beste oplossingen naar boven. Je vindt slimmere manieren om een probleem aan te pakken, en je brein is inventiever in het vinden van shortcuts.Geef jezelf de kans om te vervelen


Het is tijd om het ‘druk zijn’ eens van zijn voetstuk af te knikkeren en verveling te omarmen. Geef jezelf eens oprecht de kans om te vervelen. Het zal je oplossingen aanreiken waar je niet opkwam toen je druk bezig was met het oplossen van een probleem. De beste ideeën in jouw leven zijn, durf ik te wedden, gekomen toen je onder de douche stond, een wandeling aan het maken was, aan het afwassen was of zelfs midden in de nacht. Allemaal momenten waarop je brein even vrij mocht fladderen, zonder afleiding.


Verveling omarmen vergt wat oefening. Het voelt, zeker in het begin, tamelijk ongemakkelijk. Neem eens geen telefoon mee naar het toilet. Laat je telefoon in je zak als je in een (lange) rij staat in de supermarkt. Laat je pen en haarpluk met rust als je zit in een saaie vergadering. Leg je handen in je schoot en geef je over aan het nietsdoen. Dwaal rustig af in je hoofd, en dagdroom jezelf de ruimte uit. Oefen eens met mediteren, zonder begeleiding of muziek. Gewoon in stilte.


Tot slot


Verveling (ver)leidt tot dagdromen, tenminste als je niet probeert die verveling op te vullen met tikken, doodlen of knotjes draaien. Leg je telefoon weg op saaie momenten en geef je over aan je gedachten. Wegdromen is erg goed voor de creativiteit en het probleem-oplossend vermogen van je brein neemt toe. Verhef ‘niksdoen’ tot een kunst en dagdroom jezelf slimmer.Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy