• Redactie

Van dromen naar doelen naar plannen

Hoe ga je van dromen naar doelen naar plannen?


Dromen van een andere baan, een groter of kleiner huis, een gezonder lichaam om een heel ander leven. Iedereen heeft eigenlijk wel kleine of grote wensen. Maar zolang je geen actie onderneemt zal het bij dromen blijven.


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!Op zich is er niks mis met dromen, of blijven dromen. Maar zijn deze dromen hardnekkig of worden ze diepe wensen? Dan is het tijd om jouw dromen om te zetten naar doelen, en vanaf doelen naar plannen.


Hoe je dat doet? Het is eenvoudiger dan je denkt!


Stap 1. De brainstormfase


In deze stap ga je al je dromen en wensen opschrijven. Pak hiervoor een vel papier, een notitieboekje, een mindmap-app of een excelsheet. Dat waar jij je prettig bij voelt.

Nu ga je al je gedachten, wensen en dromen mindmappen. Schrijf maar op wat je allemaal wenst in je leven.


Maak je in deze fase nog niet druk over beperkende gedachten als:

 • daar heb ik geen tijd voor

 • daar heb ik geen geld voor

 • daar heb ik geen kennis, opleiding of diploma voor

Gewoon ongefilterd jezelf leegschrijven. En wees niet verbaasd als in deze fase er nog wensen op papier komen waarvan je zelf niet wist dat je ze zo graag wilde.


Lees ook: Freewriten als therapie


Lees ook: Je brein houdt niet van doelen. Dit is waarom


Stap 2. Jaardoelen maken


Een complete mindmap gemaakt met al je wensen? Mooi! Dan gaan we nu de eerste stappen zetten naar het bereiken van je wensen.


Ga je lijst na van wensen en kies 1 of 2 wensen die je graag wilt. Wil je het liefst een groter huis en kan een slanker lichaam even wachten? Dan zet je ‘groter huis’ bovenaan. Dit gaat nu jouw jaardoel worden.


Voorbeeld: mijn jaardoel (Francine, red.) was een opleiding webredactie volgen en een eigen online magazine (Just Add Chocolate) starten. Dus 2 doelen in mijn geval.


Stap 3. Wat heb je nodig voor het uitvoeren van je jaardoel?


In deze stap ga je uitzoeken en opschrijven wat er nodig is om je jaardoel te bereiken. Je gaat oplossingen bedenken voor de beperkingen die zag in stap 1. Wil je een ander huis? Dan heb je meer informatie nodig over je financiën, uitzoeken in welke stad/buurt je precies wilt gaan wonen, contact leggen met makelaars, enzovoort.


Maak een zo compleet mogelijke lijst van to-do’s.


In mijn geval bestond mijn lijstje oa. uit:

 • financiering zoeken voor mijn HBO-studie

 • uitzoeken welk opleidingsinstituut de opleiding aanbood

 • uitzoeken of die opleiding alles in de studie aanbood wat ik wilde leren

 • inschrijven bij de opleider

 • tijd inplannen voor studeren en het maken van scripties

 • uitzoeken wat voor online magazine ik precies wilde gaan opzetten

 • uitzoeken of ik voldoende kennis had om het magazine te starten en artikelen te schrijven (antwoord: nee. Daar bleek ik nog een extra studie voor nodig te hebben)

 • bedenken goede naam voor het magazine

 • leren schrijven van artikelen

 • enz.


Stap 4. Maak je doelen SMART


Maak je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden. Met andere woorden: maak je doel(en) heel gedetailleerd, duidelijk omschreven, met hoeveelheden erbij (indien van toepassing), realistisch (het moet ook wel echt kunnen) en geef het een deadline. Gewoon een datum erop plakken. Eng? Jazeker! Leuk en uitdagend? Dat ook!


In het geval van Just Add Chocolate was de omschrijving als volgt:

Op 1 januari 2020 zet ik een magazine online, met daarin (minimaal) 30 artikelen op het gebied van psyche, mind&feelgood, gezondheid en life&hacks. Ik neem een jaar de tijd voor het aanleren van de benodigde kennis en ervaring.

Hoe duidelijker en specifieker je je doelen omschrijft, des te beter zie je in wat je moet doen om je doel te halen.


Stap 5. Bedenk gewoontes die je gaan helpen


In veel gevallen bereik je een doel het beste door het aanpassen van je dagelijkse gewoontes. Er schuilt namelijk stiekem een grote kracht in kleine stapjes en herhaling. Het telt aardig op bij elkaar, die kleine stapjes.


 • Als je wilt afvallen kun je er een kleine gewoonte van maken door bijv. geen suiker meer in je thee te gooien. Tel je alle suiker op die je niet meer nam dan kom je op een aardig grote berg calorieën!

 • Wil je verhuizen naar een leuker huis dan kun je er een gewoonte van maken door voortaan iedere maandag de website van Funda door te spitten. Of het komende jaar te besparen op uitjes en kleding, en zo meer geld te sparen om straks een evt. verbouwing van te betalen.


Just Add Chocolate moest op 1 januari gaan bestaan uit 30 artikelen. Ik voerde een gewoonte in om iedere dag te gaan schrijven en te werken aan artikelen. Om beter te worden in schrijven, om te wennen aan het maken van content, en om uit te voeren wat ik leerde in de studie Webredactie.


Ik zeg er eerlijk bij dat niet alle geschreven content de website heeft gehaald.

Sommige artikelen werden gewoon, tja...hoe zal ik het zeggen...awkward. Niet content-waardig. En ook dat was oke.


Lees ook: Succesvol worden? Begin met je zelfdiscipline!


Stap 6. Deel je doelen op in kwartalen


Is je hoofddoel verhuizen? Dan ga je de benodigde acties daarvoor indelen in kwartalen.

 1. 1e kwartaal: volledig uitzoeken van alle financiën, rondkijken en oriënteren op een nieuwe leuke woonplek

 2. 2e kwartaal: afspraken maken met de bank, inschakelen van een makelaar en actief op zoek gaan naar een nieuw huis

 3. 3e kwartaal: rondleidingen in je oude huis afspreken, nieuwe huizen bezichtigen, huisraad opruimen in oude huis, naar milieustraat brengen van oude troep enzovoort

 4. 4e kwartaal: inpakken van zolderspullen, inpakken boeken, spullen uit de schuur opruimen en inpakken enzovoort. En daarna hopelijk: verhuizen!


Stap 7. Deel je doel op in maanden


Tijd om het nog specifieker te maken. Je gaat je subdoelen nu indelen in maanden. En het is niet erg om je laatste kwartalen pas te gaan indelen als dat kwartaal bijna begint. Je bent tenslotte niet helderziend. Er kunnen zaken anders lopen dan vooraf gepland. Een beetje flexibiliteit hierbij is handig.


Stap 8. Deel je maand op in weken


Wat moet je iedere week doen om je maanddoel te halen? Als het veel werk is, zoals een verhuizing of een nieuw online magazine, dan is het prettig om dit op te delen naar weekdoelen. Is het nog steeds realistisch wat je jezelf als doel voorstelt? Is het teveel werk voor 1 week of heb je het juist te ruim ingeschat? Met je weekdoelen kun je dit nu prima inzien.


Stap 9. Maak van iedere week een indeling in dagen


Deze indeling maak je het best ietsje voorafgaand aan je week, bijvoorbeeld op zondag. Je hebt nu al een goed beeld van je komende week: welke dagen heb je tijd voor het inplannen van je weekdoel? Maandag zit al vol met werkzaken maar dinsdag heb je meer tijd? Prima. Plan het dan flexibel in.Doelen zijn niet in beton gegoten


Een doel is, zoals het woord al zegt, een doel. Niet altijd in beton gegoten. Je weet uit ervaring dat het ineens heel anders kan lopen dan je dacht. Als je in maart ineens een heel geïnteresseerde koper vindt voor je eigen huis, en je hebt je droomhuis ook al op het oog dan verandert je jaarplanning opeens drastisch. En dat is niet erg. Je kunt je doelen nog zoveel plannen als je wilt:

Life is what happens while you’re making other plans.

Wees flexibel. Heb een open blik en stuur bij waar nodig. Van dromen naar uitvoering heeft soms een beetje tijd nodig!


Lees ook: Omgaan met pech (oefening)


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy