Omgaan met pech (oefening)

Het leven is onvoorspelbaar, soms een beetje grillig zelfs. Dat we niet weten hoe dingen gaan verlopen is af en toe maar goed ook. Stel je voor dat je al zou weten dat je morgen een ernstig ongeluk krijgt? Je zou geen stap meer durven verzetten, je blijft onder je dekbed (veilig) en dan valt er een vliegtuigmotor op je huis. Was dan toch beter de deur uit gegaan.


Isn’t it ironic...denk je niet?Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!


Zo is het leven: soms krijg je worst en soms krijg je kaas. De ene dag is het alleen maar mazzel, huppelende alpaca’s, chocolade-ijsjes, een onwijs leuk flodderjurkje en good-hair day...de volgende dag breek je je enkel op dat laatste traptreetje terwijl je nog net voelt hoe je kopje hete thee je decolleté in klotst.


Er zijn mensen -pessimisten hebben er ook een handje van- die er standaard vanuit gaan dat alles hen tegenzit. Dat zij nooit eens mazzel hebben. Dat geluk sowieso altijd bij de buurman met vrachtwagens tegelijk naar binnen rijdt en zijzelf hebben enkel pech. Dan is het begrijpelijk dat er een ander fenomeen opduikt bij de pechvogels : faalangst


Wat is faalangst?


Faalangst wordt, in diverse bronnen, omschreven als de angst om een fout te maken, af te gaan in het openbaar of te falen bij iets wat ze (willen gaan) proberen.

In dat laatste stukje ‘willen gaan proberen’ zit het dilemma: als je weet dat iets fout kan gaan...zou je het dan überhaupt wel gaan proberen?


De optimisten en positief-ingestelden gaan het, ondanks dreiging van mislukken, toch proberen. Als het onverhoopt fout gaat zien ze dan wel weer hoe ze het oplossen toch? Maar het gaat vast niet fout, nee joh!


Pessimisten en mensen met weinig zelfvertrouwen zijn minder geneigd om iets te gaan doen wat kan mislukken. Als het fout kan gaan, zal het dat ook vast wel doen. En erger nog...wat als iemand ziet dat het fout gaat? Dan sta je voor gek toch?


Lees ook: Lekker opruimen in je hoofd met EMDR


Als je blokkeert bij de gedachte alleen al…


Stel je eens voor dat jij iets moet gaan doen waarbij de kans 50% is dat je gaat falen. Zie je dan veel beren op de weg? En is dat falen dan je worst-case-scenario? Misschien ga jij in dit geval niks doen. Veel te gevaarlijk! Het kon eens fout gaan! En zo blokkeer je jezelf voordat je zelfs maar een poging hebt gedaan. Toch is het zo: Niet geschoten is sowieso mis.Het Zwaard van Damocles


Stel je 1 van de volgende scenario’s eens voor:

  • je bent gevraagd een powerpoint in elkaar te zetten voor een presentatie volgende week

  • je bent, na lange tijd single-zijn, gevraagd voor een date met een type ‘woest-aantrekkelijk’

  • het gaat niet goed met het bedrijf waar je werkt, en misschien sta je binnenkort op straat

  • je droomt van een leven in een andere stad maar je hebt nu nog een baan en een huidig huis


In alle bovenstaande scenario’s voelt je het Zwaard van Damocles al hangen. Het kan hier echt goed fout gaan. Soms is een gebeurtenis een keuze en soms gewoon het ‘lot’. In alle gevallen ben je geneigd te blokkeren, niks te doen, te blijven waar je was en je niet te verroeren. Door onzichtbaar te blijven je lot te ontlopen.


Door niks te doen loop je natuurlijk kans dat het met een sisser afloopt. Dat er helemaal niks gebeurt. Storm in een glas water.

Maar andersom kan ook: misschien gaat je powerpoint geweldig en ziet je baas welke potentie jij hebt. Je ontmoet de man van je leven. Je vindt een geweldige nieuwe baan. Of je gaat verhuizen, start een nieuw leven en alles gaat super.


Omgaan met pech


Oefening voor je worst case scenario


In deze oefening ga je jouw ‘worst case scenario’ uitwerken. Dit kun je doen met een document op je laptop, een vel papier of een notitieboekje.


1. werk allereerst je worst case scenario uit. Zo gedetailleerd mogelijk. Schrijf bijvoorbeeld op:

  • ‘Ik deed die presentatie, kwam totaal niet uit mijn woorden, vergat mijn tekst, de wifi viel midden in de powerpoint uit, ik had een vlek midden op mijn blouse na het lunchen, en mijn collega’s moesten lachen. Wat een afgang!”


2. zet nu alles wat mis kan gaat in een rijtje onder elkaar

  • Ik kwam totaal niet uit mijn woorden

  • De wifi viel midden in mijn presentatie uit

  • Etc


3. nu ga je voor ieder punt direct een oplossing bedenken:


Puntje: “Ik kwam totaal niet uit mijn woorden”...dit ga ik oplossen door de tekst te zeggen:” Geef me even een momentje om mijn gedachten op een rijtje te zetten”.

Ik neem mijn momentje, adem even rustig in-en-uit en daarna ga ik weer verder. Mijn collega’s begrijpen best dat dit lastig is, ze hebben dit allemaal wel eens meegemaakt.


Puntje: "De wifi viel midden in mijn presentatie uit"...dit kan ik natuurlijk niet voorkomen- ik ben niet de baas over de wifi. Maar ik kan wel, voor de zekerheid, mijn presentatie al vooraf groot uitprinten en laten zien voor als de wifi zou uitvallen. Zo kan ik toch gewoon door met mijn presentatie, zien mijn collega’s dat ik ben voorbereid en sta ik niet voor gek.


Voor ieder probleem bedenk je een oplossing


Door al vooraf een oplossing te bedenken voor alle beren op de weg gebeurt er iets belangrijks in jouw hoofd: je angst wordt minder.

Omdat jij al

  • A. weet wat er kan misgaan, en

  • B. hoe je dit gaat oplossen,

ben je al helemaal voorbereid en weet je dat je dit aankunt. Daarmee vergroot je je zelfvertrouwen. Kom maar door met die presentatie….wat er ook gebeurt, jij kan dit!


Door te anticiperen op je worst case scenario help je jezelf drempels over en stap je uit je comfortzone. En buiten je comfortzone gebeurt het, weet je.. Niet alleen je zelfvertrouwen groeit buiten je comfortzone, daar is ook de plek waar je de meeste mazzel zult ervaren!


Lees ook: Yes! 9 slimme tips om meer mazzel te hebben


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy