Niet in de put raken tijdens coronacrisis: 3 tips! (plus bonus)

Vroeger (lees: 2 maanden geleden) ging het nieuws vooral over zaken zoals de tweets van Trump, de snelheidsverlaging op de snelwegen, nieuws over het songfestival en of die panda in Rhenen nu wel of niet zwanger is. Voeg daar, voor een enkeling, nog wat Kardashian-nieuws aan toe en dat was je nieuwsdieet.


Boeiend. Not. Gaaappp.


Niet echt belangrijk. Ver van je bed of het liet je compleet onverschillig. De wereld draaide toch wel door ook al was er nieuws op deze gebieden. Nauwelijks de moeite om daar je telefoon voor op te starten toch?Verplicht thuiszitten


Mogelijk heb je op dit moment teveel tijd. Heb je last van verveling. Te weinig prikkels en afleiding. En een eigenschap van je brein is dat het gewoon iets te doen wil hebben. Dus ga je op je telefoon pielen, Netflixen of in je kastjes snaaien naar iets lekkers.


Is straks de corona-crisis voorbij zit jij depressief en 10 kilo zwaarder nog steeds op die bank.


Je brein is gek op nieuws


Het nieuws was voorheen aardig voorspelbaar. Hoe anders is het nu, 2 maanden later. Als je op dit moment een nieuws-app opent staat er altijd wel iets nieuws. En het is meestal slecht nieuws en dicht-bij-je-bed. De dagelijkse aantallen nieuwe besmettingen, het dodental, dat een vaccin gezocht wordt en hoe het daarmee staat, nieuwe maatregelen en de nationale zoektocht naar mondkapjes.


Het lijkt, voor velen, op 1 grote spannende aflevering van een thriller, met een dagelijkse cliffhanger.


Zodra je de app refresht staat er weer iets nieuws, en daarmee wordt je brein beloond. Die beloning komt iedere keer in de vorm van een shot dopamine.


Opent app, nieuwe berichten: dopamine.


Refresht de nieuwsapp: nieuwe shot dopamine.


En die dopamine...daar is je brein werkelijk gek op. Heerlijk spul. Daar wil je brein alsmaar meer van hebben. Net als een aap die maar aan het hendeltje blijft trekken in de hoop op een nootje. Daarom blijf jij die app refreshen in de hoop op nieuwe dopamine. Verslavend spul!


Tip #1: Stop. Met. Refreshen.


We snappen dat je je verveelt. Maar doorlopend de app refreshen is niet de oplossing voor een gelukkig leven.


 • Stop met refreshen. Ook al heb je op dit moment teveel tijd, te weinig afleiding en snak je naar de buitenwereld.

 • Stop. Met. Scrollen. Gewoon niet meer de ganse tijd de app naar beneden trekken. Het is geen jackpot. Er komt geen nootje.

 • Beperk je nieuwshonger nog alleen tot het journaal (voor de millennials onder ons: 20.00 uur, NPO1. Er staat iemand voor een greenscreen die je even bijpraat)

 • Wees jezelf bewust dat er op dit moment alleen corona-nieuws is. Wil je dit echt de hele tijd lezen? Wees streng voor jezelf en laat niet toe dat dit jouw humeur 24/7 vergalt. De situatie verandert niet, of jij nu 24/7 op je telefoon kijkt of slecht 3x per dag.

 • Zet een app-limiet op je telefoon. Geen halve maatregelen! Dan moet het maar zo.We raken doordrenkt met slecht nieuws


Door alle verdrietige en negatieve nieuwsberichten raken we doordrenkt met nieuwsfeiten. Je gaat geloven dat er alleen nog maar slecht nieuws te melden is. Dat laatste is niet waar. Er gebeuren nog steeds veel goede en mooie dingen, alleen halen die vaak het nieuws niet aangezien dat al gevuld staat met negatief nieuws.


Tip #2: word een ‘hoarder’ van goed nieuws


Als je nog geen dagboek bijhoudt is dit het moment om daar mee te beginnen. Als je geen schrijver bent, maar meer iemand van korte berichten, is dat helemaal prima.


 • schrijf iedere avond op waar je die dag dankbaar voor was. Dat kunnen grote of kleine zaken zijn, bijv. dat je heerlijk gegeten hebt, dat de zon scheen, je was buiten kon hangen of dat je toch iets hebt kunnen doen voor je werk vandaag. Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 3 dingen moet opschrijven. Dat dwingt je om, ook in slechte dagen, op zoek te gaan naar kleine lichtpuntjes.

 • ga, als je toch nieuws-apps opent, op zoek naar positief nieuws. Maak er screenshots van op je telefoon. Print ze uit of maak er een (online) collage van. Maak er een spelletje van om leuk of fijn nieuws te zoeken. Dit dwingt jou ook oog te hebben voor kleine of grote nieuwsberichten met goed nieuws. Het staat er wel...maar je moet er wel (soms heel goed) naar zoeken.


Een klein voorbeeld van fijne berichten uit de nieuws-apps van vandaag (19 maart):Al dat binnen zitten maakt je niet gelukkig


Nu we de hele dag binnen zitten krijgen we te weinig daglicht op onze huid, en vooral op onze ogen. Het effect is dat we weinig vitamine D krijgen en ook het serotonine-melatonine schema raakt ontregeld. Het gevolg is dat we, naarmate we langer op de bank blijven Netflixen, steeds ongelukkiger worden. En dat in combinatie met al dat slechte nieuws zorgt ervoor dat we sneller dan het geluid in de put vallen.


Tip #3: Hallo Vitamine D


Ga naar buiten. Fiets een rondje. Zit op je balkon. Trek wat onkruid in je tuin. Zoek een park of bos in je omgeving en ga er op uit. Het maakt niet veel uit wat je precies gaat doen buiten...zolang je maar het felle daglicht in stapt. Kom maar door met die vitamine D.


Een ander gevolg van lekker buiten zijn is dat we ons hier minder vervelen. En daardoor minder de neiging hebben om de telefoon te pakken (voor nieuwsberichten). Een uurtje buiten is ook een uurtje offline. En juist dat is nu een win-win.


Lees ook: Hoe word je blij? Hoera Happy Chemicals!


Bonus tip: Your home is your castle


Nu je zo veel thuis bent is het meer dan ooit belangrijk dat je je fijn voelt in je huis. Dit is tenslotte de plek waar je de komende tijd veel tijd zult doorbrengen, dus maak er een heerlijke plek van. Een aantal tips:


 • Begin met je slaapkamer. Hup, open die ramen! Laat de frisse (voorjaars)lucht maar es goed doorwaaien. Verschoon je bed, en hang (indien mogelijk) je beddengoed buiten te drogen.

 • Ruim ook 'De Stoel' op (je weet wel: die bijna omvalt door de stapel gedragen kleding). Gooi alles in de was. Of hang terug in je kast wat nog gewoon schoon genoeg is. Maar ruim die Stoel in ieder geval helemaal op.

 • Ook stapels tijdschriften, boeken die je echt nog gaat lezen (tuurlijk), je nachtkastje met daarin allerlei niet-relevante prullen...ruim het op. Hoe meer Zenn je je slaapkamer maakt, hoe beter.

 • Houd je huiskamer opgeruimd of start ergens met opruimen. Laat huisgenoten meehelpen. Zorg dat je weer loopruimte krijgt en dat je je tafelblad weer leeg hebt. Voeg wat kussens toe aan je bank en maak het knus en gezellig met een dekentje.

 • Hetzelfde geldt voor je keuken. Haal je gehele kruidenkastje eens leeg en werp eens een blik op de houdbaarheidsdata (‘Hee, kurkuma uit het stenen tijdperk!’). Ook het bakje met vage zakjes kruiden, sausmixen, cakemix in exotische smaken of andere bakspullen..ga er eens kritisch doorheen. Ga je die vage zakjes echt nog gebruiken? Nee? Gooi het weg! Ja? Bepaal dan nu direct welke ingrediënten je nog mist en zet ze op je boodschappenlijstje. Komende dinsdag wordt het notenrijst (want je vond nog zakje in de kast) met Indiase saus (die kurkuma uit het stenen tijdperk met yoghurt en andere toevoegingen) en komkommer met dat halflege zakje dressingmix.

 • Haal bloemen in huis. Dat fleurt een kamer meteen op. Een bijkomend voordeel is ook dat je je plaatselijke bloemist helpt in deze zware tijden. Ook weer een win-win!Tot slot


In dit artikel roepen we je niet op om je ogen te sluiten voor de huidige situatie. Het is zoals het is op dit moment, en het is meer dan ooit belangrijk dat jij mentaal overeind blijft.


Onthoud: de huidige crisis blijft niet eeuwig duren.


Ook deze storm zal weer voorbij gaan.


Nu je je vermaak minder kunt halen uit sociale contacten, uitjes en andere leuke activiteiten ben je meer op jezelf (en je direct naasten) aangewezen. Ben daarom een gezellig persoon voor jezelf en de andere thuiszitters. Zorg dat je humeur en je happy spirit niet teveel lijdt onder deze crisis.


En blijf uit dat kastje. Snaaien is geen vaccin tegen depressie of corona.


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy