Mindful prutsen: 6 creatieve ideeën

Als je last hebt van stress, je druk in je hoofd bent of overprikkeld, dan is een fijne hobby dé ideale manier om even te ontspannen. Een activiteit doen waar je even helemaal in opgaat en wat je aandacht compleet opeist. Veel mensen ervaren dat met sporten, muziek maken of zelfs tuinieren. Maar ook mindful prutsen (met je handen) brengt je brein snel in een heerlijk relaxte mood.


In dit artikel geven we je 6 leuke mindful-creatieve ideeën. Je hoeft hier zelfs de deur niet meer voor uit. Mindful creatief bezig zijn vermindert stress. Daarnaast zorgen de repeterende bewegingen, die je met deze hobbies uitvoert, ervoor dat je eenvoudig in een flow raakt. Bij flow ben je gefocust op 1 taak tegelijk en vergeet je omgeving en tijd. Flow is eigenlijk ontzettend lekker en zorgt ervoor dat een aantal hersengebieden even de broodnodige rust krijgen.


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!


Tip #1: Mandala's kleuren


Mandala's kleuren is een bijzonder effectieve manier om snel in je flow te raken. De symmetrie en het repeterende patroon van een mandala brengt rust in je brein. Je begint simpelweg met een vakje, kies je kleur en start met inkleuren. Omdat de vakjes vaak klein zijn kost het je wat meer moeite om binnen de lijntjes te blijven. Daarvoor heb je concentratie nodig en je brein schakelt hiervoor even wat drukte tijdelijk uit.


Je mag je mandala qua kleurkeuze zo druk of rustig maken als jij wilt; er zijn geen regels waar je je aan moet houden. Je zult ontdekken dat de tijd vliegt als je aan het kleuren bent. Je ervaart, na het kleuren, meer rust en tevredenheid in je hoofd. Je hebt iets moois gecreëerd!

Tip #2: haken, breien of punniken


Heerlijk bezig zijn met een haaknaald, het gezellige getik van je breinaalden of aan de slag met een punnik-klosje: ook hier draait alles om de herhalende handeling die je telkens uitvoert. Kies een mooie bol wol of garen en start met omslaan, doorhalen en af laten glijden. Terwijl jij je ontspant ontstaat er een leuk lapje, een trui of zelfs complete sprei onder je handen. Met breien, haken of punniken gebruik je meerdere zintuigen. Je bent iets moois aan het maken, zacht en pluizig in je handen en mooi voor je ogen.


Altijd als eens willen leren haken of breien maar geen oma in de buurt om het je te leren? Maak dan een goed begin met de volgende beginnersboeken en voor je het weet loop jij in je eerste zelfgemaakte trui rond!

Tip #3: handletteren


Wil je je creativiteit kwijt en ben je gek op woorden en illustraties dan is handletteren helemaal geschikt voor jou. Daarnaast is handletteren helemaal hip op dit moment! Ook bij handletteren richt je je focus op slechts 1 ding: de pen of stift in je hand en hoe je deze over het papier gaat bewegen.


Sommige mensen vinden het fijn om zich bij handletteren zich te beperken tot zwart en wit. Anderen gaan compleet los met een ware regenboog aan kleuren. Voor handletteren hoef je echt geen gediplomeerd grafisch ontwerper te zijn. Met een paar basistechnieken kun je al heel leuk aan de slag. Wat heb je nodig?


  • tekenpapier of aquarelpapier. De laatste is wat dikker van structuur, wat fijn werkt met brushpennen. Aquarelpapier drukt niet door en is ideaal bij gebruik van dunnere inkt

  • handletterpennen of stiften

  • brushpennen, bijvoorbeeld deze van Talens (ecoline vloeit mooi uit op papier)Tip #4: Zentangle


Zentanglen is eigenlijk een soort georganiseerd doodlen. Je maakt hierbij prachtige mozaïeken, figuren en je hebt een oneindig scala aan creaties die je kunt maken met zentangle. Voor zentangle heb je alleen een papier en (zwarte) pen nodig en je kunt aan de slag.Zentangle is meditatie en creatie tegelijk. In het begint vergt het iets oefening, je kunt zelfs workshops zentangle volgen, maar je zult zien dat je al gauw de mooiste figuren uit je pen tovert. Het is inspannend (want focus nodig) en ontspannend terwijl je zentanglet. Flow ontstaat hierbij heel gemakkelijk. Je zult trots zijn op wat je gemaakt hebt!Tip #5: Ministecken


De wat jongere generatie kent het misschien niet, maar voor het mindful-creatief bezig zijn trekken we deze met liefde weer eens uit de oude doos: Ministecken! Ministecken is iets maken (een afbeelding, tekening of schilderij) met gekleurde pinnetjes. Deze gekleurde pinnetjes, in verschillende maten en vierkantjes, prik je op een basisplaat. Het heeft wat weg van Tetris, maar dan offline ;)


Ook bij Ministeck ben je iets aan het creëren, je maakt een tekening/schilderij/afbeelding (uit je hoofd of naar een voorbeeld). Hierbij ligt je focus op het voorbeeld en de pinnetjes, en de eenvoud hiervan maakt dat je geconcentreerd en lekker bezig bent. Ben je klaar met Ministecken dan heb je iets voor aan de muur. Of je haalt het uit en gaat weer iets anders maken. Met Ministeck kun je oneindig bezig zijn. Meditatief en creatief met pinnetjes!

Tip #6: schilderen (evt op nummer)


Een tip die zeker niet mag ontbreken in de lijst van mindful crea-hobbies is natuurlijk schilderen. Met schilderen kun je kiezen hoe je het wilt aanpakken: schilderen naar een voorbeeld, of op nummer (Ravensburger), maar je creatie de vrije loop laten kan ook heerlijk zijn. Trek bijvoorbeeld eens de natuur in met je schilderspullen, ga op een mooi plekje zitten en begin met je creatie. Wie weet wat er naar boven komt en zich manifesteert op je doek of papier.


Als je kiest om buitenshuis te schilderen, en je wilt niet te veel sjouwen met een zwaar schildersdoek, dan is schilderpapier een uitkomst. Zo neem je je verf, kwasten en doek makkelijk mee in een rugzakje en kun je overal gaan zitten waar jij je geïnspireerd voelt. Neem even afstand van je dagelijkse beslommeringen en laat je gedachtes gaan, of zich uiten op je doek. Een ander voordeel van buitenshuis schilderen is het rustgevende geluid van natuur, de vogeltjes, de wind om je heen of het ruisen van de bomen. Zelfs als je nog geen verfstreek op je doek hebt gezet staat je brein als vanzelf al op standje 'relax'.
Lees ook: 5 Fijne (indoor) date-night ideeën


Tot slot


We hopen dat je met de bovenstaande 6 creatieve ideeën alvast een goed begin kunt maken met mindful prutsen. Wees hierbij niet perfectionistisch: het gaat niet om het eindresultaat maar om het proces zelf. Het hoeft niet in 1 uur af, geef jezelf de tijd en flow lekker een eind weg terwijl je iets maakt. Veel (mindful) prutsplezier gewenst!


Lees ook: Zit jij al in de flow? Zo doe je het!


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy