Hoe blijf je zo kalm als een kamerplant?

Tegenwoordig lijkt het wel of alles maar draait om actie en reactie. Je kunt geen website openen of er begint wel automatisch een filmpje te draaien, er vliegt een irritante pop-up in je snoet wat iets van je wil of je moet natuurlijk (voor de miljardste keer) eerst de cookies accepteren. Alles online is aanklikbaar, overal worden we ook aangespoord om iets te doen, te bekijken, en vooral niet weg te klikken. Zo worden we langzamerhand ‘getraind’ om overal op te reageren.


Ook als er een vervelende, irritante of nare situatie is ontstaan heb je direct de neiging om erop te reageren. Misschien raak je enorm gestresst over een lange file, een irritante collega, het feit dat je bent nat geregend, het Kerstdiner met je voltallige schoonfamilie of je hebt een conflict met iemand. De situatie dwingt gewoon om een actie van jouw kant. Maar is het probleem wel zo urgent als het lijkt?Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!


Zeg niets waar je later spijt van gaat krijgen


Het is ontzettend lastig om je schouders op te halen als je je vanbinnen opvreet van irritatie, je ergens boos over bent of als iets je emotie weet te prikkelen. Direct willen reageren op een vervelende situatie of persoon is als een pop-up die je wel moet wegklikken voor je verder kunt. Een grote rode knop die je uitdaagt om er eens een goede mep op te geven. En zodra je de stress in je haarwortels voelt kruipen ga je dingen doen of zeggen waar je later gegarandeerd spijt van hebt. Erg onhandig en achteraf vaak...tja...awkward.


Je schouders ophalen en niets doen is bijna geen optie meer gewoon. Terwijl je nergens iets van aantrekken een intens gevoel van vrijheid geeft. Hoe fijn zou het zijn als jij gewoon relaxed blijft bij calamiteiten (of je schoonfamilie)? Kijk naar de kamerplant bijvoorbeeld. Die zie je nog geen blaadje omdraaien bij stress, ruzie in huis of problemen. Altijd Zenn, die groene jongens.


Dit artikel geeft jou een 2-delige spoedcursus ‘Hoe blijf je zo kalm als een kamerplant?’Deel 1 van de spoedcursus: ‘Ik doe niets’. Lekker energiezuinig ;)


Niets doen is wel de meeste energiebesparende vorm van probleem-oplossing. Tevens een zeer wijze manier om om te gaan met zaken die jouw inner peace verstoren. In veel gevallen was het probleem ‘in den beginne’ al niet jouw probleem namelijk. Dat inzien is al een goede start. Eigenlijk is het probleem dan al opgelost, vind je niet?


Tips om niks te doen tot kunst te verheffen:


Wacht gewoon lekker even af. Het gros van de klachten bij de huisarts gaan ook vanzelf weer over met de tijd. Dit is ook van toepassing op heel veel andere ergernissen. Zet jezelf even op een time-out. Maak een kopje thee. Met chocola. Ga zitten, bij voorkeur met je voeten omhoog, en aanschouw.


Haal jezelf uit de situatie. Neem geestelijk afstand. Neem fysiek afstand. In meters. Kilometers (als het moet dan moet het). Plan een korte vakantie in rond de tijd dat je schoonfamilie wil komen Kerstdineren en druk je snor. Doe het gewoon, daar komen ze heus wel overheen. Na een paar jaar zijn ze het weer vergeten.


Laat de tijd zijn werk doen. Een paar dagen na een vervelende situatie, opmerking, rottige mail of sjaggo collega kijk je er anders tegenaan. Het is heel goed mogelijk dat de situatie nog hetzelfde is, er is niks veranderd, maar jij hebt het gerelativeerd of bent gewoon weer tot rust gekomen.


Het is zoals het is. Accepteer gewoon dat een situatie, collega of omstandigheid nu eenmaal zo is op dit moment. Dat geeft jou het inzicht dat je hier geen energie in hoeft te steken. Het wordt namelijk pas een probleem als jij gaat proberen de situatie/collega/rottige opmerking naar je hand te zetten of wilt veranderen. Het feit dat je met al je energie ergens aan gaat trekken geeft geen garantie dat je ook slaagt in je missie. En dat het nu regent (en morgen trouwens ook) is simpelweg een feit omdat je in Nederland woont. Dat is ook zoals het is.


Realiseer je dat een gestresste geest niet zo goed is in het vinden van oplossingen. Een kip zonder kop heeft nog nooit een briljante oplossing bedacht op een probleem. Je emoties nemen het dan namelijk over van je rationele (en slimmere) denkvermogen. En dat is onhandig. Laat je schouders zakken en adem eens een paar keer diep in en uit. Repeat. Breng jezelf tot rust. En tot verstand.


Stel jezelf de vraag: wat is de impact van dit probleem over 5 jaar? Of 5 weken. En soms zelfs nog korter? Veel ergernissen van dit moment doen er namelijk absoluut niet meer toe over een week, een maand of volgend jaar.
Deel 2 van de spoedcursus. ‘Vat die koe bij de horens (of andere delen)’.


Als afwachten echt niks voor jou is dan is dit gedeelte van deze spoedcursus meer aan jou besteed. Actie moet er komen en wel nu. Jij vat die koe bij de horens (of andere gevoelige delen) en gaat de situatie eens effectief oplossen. Volg dan de volgende tips:


Mediteer. Meditatie maakt troebel water weer kalm. Misschien denk je nu, dit valt toch onder het kopje ‘niks doen’, maar met meditatie zet je toch echt actieve stappen om beter om te gaan met een situatie. De beste oplossingen voor een probleem komen tijdens of vlak na een meditatie.


Werk je worst case scenario uit. Zie in dat ook de slechtste uitkomst in veel gevallen gewoon oplosbaar is. Het inzicht dat dit zo werkt (dat er oplossingen zijn) geeft ook directe rust en je kunt stoppen met malen in je hoofd. Ook relativeer je op die manier.


Lees ook: Omgaan met pech (oefening).


Freewrite. Gooi het er maar uit. Op papier, notitieboekje, online document. Voor mijn part gooi je er een heleboel minder elegante woorden uit. Deze manier is nog altijd beter en achteraf minder awkward dan dat je het live uit.


Lees ook: Freewriten als therapie


Vraag op duidelijkheid of duiding. Geef zo min mogelijk je eigen invulling aan een situatie. Is je baas sjaggo, krijg je een vervelende mail, iemand snauwt naar je? Doe je mond op en vraag wat er aan de hand is. In 99% van de gevallen gaat het namelijk helemaal niet om jou maar speelt er iets bij de ander. En was jij op dat moment op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats dan ben jij de klos. Laat het van je afglijden.


Tot slot


Goed. Nu je het probleem energiebesparend of toch actief hebt opgelost wil je misschien meer lezen en leren over het effectief schouders ophalen als een kamerplant. In dat geval hebben we 2 ontzettend leuke lees-tips voor je:


"Leven met wind mee" . Hoe ervaar je minder drama in je leven? Een onderwerp naar ons hart en een werkelijk heerlijk boek geschreven door auteur Jelle Hermus.


‘De edele kunst van not giving a f*ck’’ (auteur Mark Manson). 3x Keer raden wat het meest voorkomende woord is in dit boek! Dat mag jij ook eens wat vaker zeggen. Dit boek leert je hoe! .

Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy