• Redactie

Het gouden randje van negatieve gebeurtenissen

Soms lijkt het of het nieuws alleen nog maar negativiteit te melden heeft. Je moet werkelijk goed zoeken naar de speld in de hooiberg, en dat heeft ook zn effect op je 'mood'. Ook in je eigen leven, dichterbij, kun je je midden in een periode bevinden die alleen maar uit pech lijkt te bestaan. Dan is het lastig om nog een glimpje goed nieuws of geluk te zien.Een situatie is zelden 100% ellende


Toch is het een feit dat in iedere vervelende situatie er altijd ook goede kanten zitten. Een situatie is zelden of nooit 100% ellende. De Engelse taal kent daar de term 'silver lining' voor, wij in Nederland gaan nog een stapje verder en noemen dat het 'gouden randje'. Iedere situatie, hoe vervelend ook, kent dus altijd ook ergens (okee, soms goed verstopt) een gouden randje. Om te ontdekken wat dat gouden randje is heb je geduld nodig. Soms weken, maanden tot jaren. Maar achteraf heb je de wijsheid in pacht.


Als alles onzeker is


Op het moment van het schrijven van dit artikel zitten we midden in de corona-crisis. Een onzekere tijd want er staat veel op losse schroeven. Bedrijven weten niet of ze het gaan redden. Kinderen weten niet of hun ouders (op leeftijd) gezond zullen blijven. We weten niet of we plannen kunnen maken voor een vakantie, verhuizing, je bruiloft of andere wensen. Hoe het leven er over 6 maanden uitziet zien we nu nog niet. We leven nu, vandaag, in deze minuut dus. We leven wat meer met de dag.


Maar ondanks de onzekerheid op dit moment is ook hier al op diverse manieren het gouden randje zichtbaar. Bedrijven vinden nieuwe manieren uit om hun bedrijf te runnen. Zzp'ers die hun opdrachten zagen verdampen hebben nu ineens mooi de tijd voor een project wat al een poosje op hun wensenlijst staat (*steekt zelf vinger op*). Kunnen we niet op vakantie deze zomer dan gaan we eindelijk eens werk maken van dat tuinproject of een nieuwe hobby. En je geplande grootse bruiloft (inclusief halfdronken tante, vage collega of die kennis die je nauwelijks meer sprak) inruilen voor een intieme bruiloft met enkel de allerliefste mensen heeft ook zeker zijn voordelen.


Achteraf heb je de wijsheid in pacht


Wat het gouden randje is van een nu-verdrietige situatie weet je vaak pas achteraf. Verlies je nu je baan, dan is dat rot en financieel erg onhandig. Maar misschien heb je over een paar maanden een veel leukere baan, met betere toekomstperspectief. Of is dat juist het startschot voor een studie of eigen bedrijf wat je dolgraag eens wilde starten.


Ook een verbroken relatie is rauw, verdrietig en misschien ligt je hart in 1000 stukjes. Maar in veel gevallen blijkt achteraf dat het het beste was wat je kon gebeuren. De vrijheid die je ervoor terugkreeg biedt jou nu alle ruimte om je eigen keuzes te maken. Een relatiebreuk is de ultieme trigger om het roer om te gooien. Dus trek die fles wijn open, gooi je haar los, snotter even de doos tissues vol en haal weer diep adem. De wereld ligt voor je open. Een aardbol vol met onbeperkte mogelijkheden wacht op je. Waar wacht je nog op?


Het gouden randje van een depressie


Zelfs een donkere periode zoals depressie is niet alleen maar negatief. Tijdens een depressie kom je enorm veel te weten over jezelf. Dat er nog oud zeer zit wat je moet opruimen. Dat je leven op dit moment niet is zoals jij dat wilt (dus de hoogste tijd voor verandering). Dat je werk te doen hebt aan je zelfvertrouwen, om daarna veel sterker in je schoenen te staan.


Een depressie is zo vaak een teken dat er iets moet veranderen. Neem je tijd en ga eens goed in jezelf uitzoeken (of met hulp) wat die verandering moet zijn. Wat wil je nou eigenlijk echt? Wat maakt jou gelukkig(er)? En ook hier geldt: zodra de zon wat doorbreekt in je depressie ga je inzien wat het gouden randje hierin is. Ben je er sterker uit gekomen? Wijsheden over jezelf opgedaan? Mentaal eens goed schoon schip gemaakt? Dan kun je vanaf nu lichter en met frisse blik jouw toekomst tegemoet.


Opdracht:


  • pak een notitieboek en pen

  • noteer een aantal verdrietige en/of negatieve gebeurtenissen uit je leven. Geen verse gebeurtenissen maar zaken die wat langer terug gaan

  • schrijf nu, per punt, op welke wijsheid je hebt opgedaan. Wat gebeurde er na de gebeurtenis wat leuker/mooier/beter was? Heeft het je in een leukere situatie gebracht? Probeer per gebeurtenis minimaal 2 gouden randjes te vinden. Kun je ze nu niet direct vinden, laat het dan rusten en kijk later nog eens naar je lijstje. Laat je onbewuste er even over nadenken


Tot slot


Het is soms ontzettend lastig om ook iets positiefs te zien in een verdrietige situatie. Dat komt vaak omdat je nog 'te dicht' op de situatie zit. Je nog aan het verwerken bent, aan het overleven, of het is nog te vers. Er moet een hoeveelheid tijd verstrijken voordat een andere (betere) deur opent. Geef het tijd. Laat verdriet eerst goed neerdalen en verwerken. In troebel water zie je niets, wacht dan tot alles rustig wordt en helder. Jouw gouden randje wordt vanzelf duidelijk. Het is onderweg naar je. Zet de deur maar vast open!


Lees ook: Omgaan met pech (+oefening)

Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy