• Redactie

Geef je productiviteit een boost. 12 praktische tips!

Productiviteit is de sleutel om dingen gedaan te krijgen


Je to-do lijst is lang genoeg. Je hebt ook best tijd om je taken te gaan doen. Maar toch kan je geen enkele motivatie vinden om te starten vandaag. Je weet dat je nu uiterst productief aan de slag zou moeten zijn maar je kan je er gewoon niet toe zetten. Herkenbaar?


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!Zelfs de meest succesvolle en hardwerkende mensen zitten nog met regelmaat in dit schuitje. Er is ook niks mis met een off-dagje, de boog kan niet altijd gespannen zijn natuurlijk. Zolang je off-dagje geen week, weken of maanden gaat worden is er nog geen man/vrouw overboord.


Hoe zorg je ervoor dat je weer back on track komt met je productiviteit?


We geven je 12 praktische tips om je productiviteit een fijne boost te geven!


Tip 1. Vind je sweet-spot in de dag


Toegeven: niet iedereen is een ochtendmens. Sommige mensen functioneren nu eenmaal niet in het holst van de nacht. Maar anderen juist weer wel. Zo heeft ieder mens een tijdsblok in de dag waarop hij/zij het meest gefocust is en het best presteert.


Vind dus jouw sweetspot in de dag. Werk je graag als de wereld buiten donker en stil is? Prima! Tussen 8 en 11 uur op je best? Plan dan jouw moeilijkste taken voor de dag in.


Lees ook: Zit jij al in de flow? Zo doe je het!


Tip 2. Plan je dag


Het helpt om je dag goed te beginnen als je precies weet wat je wilt doen voor die dag. Niks zo a-productief als een lege agenda en de gedachte ‘Wat zal ik eens gaan doen vandaag?’ Door vooraf, bijvoorbeeld op zondag, je week te plannen weet je exact wat je gedaan wilt krijgen die week. Deel je planning daarna op per dag en je kunt iedere dag vliegend van start


Tip 3. Stel deadlines


Maak een spelletje van je taken. Zet deadlines op je to-do lijst en maak er een sport van om je deadlines te behalen. Gehaald? Beloon jezelf met iedere (kleine) overwinning!


Tip 4. Eat the Frog...maar niet altijd


De gedachte achter ‘Eat the Frog’ is dat je het moeilijkste (of vervelendste) van je taken als eerste doet op je werkdag. Dan heb je dat maar achter de rug en kan de dag alleen maar leuker worden.

Toch zijn er ook mensen die graag beginnen met een eenvoudige taak: gewoon om henzelf in de werk-modus te zetten en de trein aan het rollen te krijgen. Eerst iets makkelijks...daarna over naar het echte werk.


Tip 5. Vind je ideale werkomgeving


Waar werk jij het liefst? In een kantoortuin, tussen anderen, of graag helemaal alleen? In een koffiezaakje, met wat geroezemoes om je heen, in een flexwerkplek of een bibliotheek? Zoek uit waar jij op je productiefst bent, waar je prettig werkt en welke omgeving het beste past bij de taken die je wilt afkrijgen.


Tip 6. Verander van werkomgeving


Mocht je veel vanuit huis werken dan kan het zijn dat de sleur om de hoek ligt. Nog even en je komt je joggingbroek of onesie niet eens meer uit en het is permanente comfortzone tijdens je werk. Mocht je dit stadium bereikt hebben dan is het tijd voor verandering van werkomgeving.


Ook als je iedere dag vanuit hetzelfde kantoor en werkplek werkt kan het soms heerlijk en motiverend zijn om eens op een heel andere plek te gaan werken. Even andere gezichten, andere gesprekken om je heen en een ander uitzicht doen wonderen voor je productiviteit.
Tip 7. Gebruik een noise-cancelling headphone


Tenzij je graag werkt met geluiden om je heen en geroezemoes jou optimaal stimuleert, is een noise cancelling koptelefoon het beste cadeau wat je jezelf kunt geven. Ben je snel afgeleid door geluiden, of heb je simpelweg veel geluiden om je heen (kantoortuinen) dan is de noise cancelling je beste vriend. Niet alleen filtert een goede koptelefoon vervelende geluiden weg, je geeft ook direct een signaal naar andere dat je niet gestoord wilt worden.


Tip 8. Zet jezelf op ‘niet-bereikbaar’


Wil je ongestoord je werk afmaken, of juist een begin maken natuurlijk, dan wil je even niet gestoord worden. Na iedere onderbreking (“kun jij ff…?”) kost het je 25 minuten om weer gefocust in je werk te komen. Dat wil je soms juist voorkomen. Zet jezelf dan op ‘niet bereikbaar’! Door middel van een koptelefoon, een briefje op je deur (of op je rug geplakt) of een gesloten deur, geef je het signaal ‘niet storen’ af naar je collega’s of huisgenoten.


Tip 9. Telefoon en meldingen uit


Leg je telefoon weg. Op stil. Omgekeerd op tafel. Of helemaal de ruimte uit zelfs. Zet je meldingen op je computer uit en sluit mailprogramma’s af.


Tip 10. Werk in tijdsblokken


Misschien ken je de Pomodoro-techniek al. Een methode waarin je werkt in vaste tijdsblokken van bijv. 25 minuten, gevolgd door 5 minuten pauze. Daarna weer een blok van 25 minuten enzovoort. Met behulp van een app (Play-stores), een kookwekker of timer kun je makkelijk werken met de Pomodoro-techniek. Mocht je wat motivatie te kort komen in je werk dan is deze techniek een goede stok achter de deur om je aan de slag te houden. Zolang de wekker loopt moet je blijven doorwerken!


Tip 11. Stop met multitasken


Multitasken staat gelijk aan niet-gefocust werken. Bij multitasken verdeel je aandacht over meerdere taken tegelijk. Zo kom je niet echt productief aan de slag met een taak. Wil je je productiviteit direct opkrikken? Dan is single-tasken je oplossing.


Lees ook: waarom je beter 6x per jaar op vakantie kunt gaan


Tip 12. Denk om pauzes en snacks


Wij zitten te veel op een dag. Zowel thuis en op het werk staan we niet bekend als het meest actieve volkje. Volgens het Voedingscentrum bewegen we te weinig tot matig. En dat zie je terug aan onze algemene gezondheid en BMI.


Probeer, zowel thuis als op je werk, te kijken welke veranderingen je kunt maken om meer lichaamsbeweging te krijgen.

  • Neem de trap in plaats van de lift

  • Fiets naar je werk (indien mogelijk)

  • Houd eens een staande vergadering in plaats van een zittende

  • Ga een rondje lopen tijdens je middagpauze

Zorg ook voor een gezonde snack tijdens je werk. De troostende werking van een zak drop is te begrijpen maar vervang deze dan eens voor een banaan of een lekkere cracker met hummus.


Bonus-tip: Wacht niet op inspiratie!

Heb je een bepaalde creativiteit nodig voor je werk, zoals schrijven of een rapport maken, dan heb je soms even een drive nodig om er in te komen. Wachten op inspiratie is dan niet altijd de oplossing, misschien is je dag dan wel voorbij.


Soms moet je gewoon beginnen. Beginnen met schrijven, een document voor dat rapport aanmaken, of gewoon een heel kleine taak beginnen. Zet in ieder geval een stap, en daarna de volgende. Zo kom je, zachtjes maar toch, vanzelf in je werkmodus.


Lees ook: Hoe word je slimmer? 25 Slimme tips!


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy