Freewriten als therapie

Soms raak je zomaar ineens ergens enorm door geïnspireerd. Dat kan een boek zijn wat je hebt gelezen, een artikel of iets wat je ergens in wandelgangen hebt opgevangen. Andere keren voel je je gedeprimeerd, geïrriteerd of komt je ergens niet uit in je hoofd. Dan kan freewriten je helpen om eens fijn op te ruimen in je hoofd en zaken weer helder te krijgen.Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!


Wat is freewriten?


Freewriten is een schrijftechniek die iedereen kan toepassen. Je hoeft hiervoor geen geoefende schrijver te zijn, je hebt geen enkel schrijftalent nodig en je kunt het op iedere leeftijd doen.


Bij freewriten ga je je onderbewuste de vrije loop laten. Je schakelt je ‘bewuste’ brein even uit en gaat diepere hersenlagen in actie zetten. Je onderbewuste is, in tegenstelling tot je bewuste brein, echt een kei in het vinden van creatieve oplossingen.


Wanneer kun je de freewrite-techniek goed gebruiken?


Freewriten is een heel goed middel als je last hebt van:

 • irritatie over bijvoorbeeld je werk

 • een relatie die niet lekker loopt

 • je je leven anders/beter wilt inrichten, het roer om wilt gooien

 • je je ergens niet blij over voelt maar je weet niet wat?

 • als je een rapport of presentatie moet maken maar je weet niet hoe je moet beginnen

 • je bent geïnspireerd door bijvoorbeeld een boek of artikel en je wilt hier iets mee doen in je leven

 • je je moe, depressief, somber of juist heel erg blij voelt

 • je gedachten niet helder zijn of telkens in een looping blijven hangen


Hoe gaat een freewrite-sessie in zijn werk?


Je kunt je freewrite-sessie beginnen met een doel te stellen. Het is niet verplicht natuurlijk. Doelen kunnen zijn:

 • Hoe kan ik mijn inspiratie uit (boek/artikel/podcast/overig) gebruiken in mijn leven?

 • Ik irriteer me enorm aan (werk/collega/baas/kinderen/buurvrouw/zus) en ik voel me…

 • ...zit me erg dwars. Wat moet ik er mee aan? Hoe kan ik dit oplossen?

 • Er zit me iets dwars maar ik weet niet wat. Ik wil er achter komen wat dit is

Het kan ook zijn dat je alles er gewoon even helemaal wilt uitgooien. Ook dat is prima. Loop maar even leeg in je freewrite-sessie.


De freewrite-stappen zijn eenvoudig:

 1. zet een wekker/timer op bijvoorbeeld 20 minuten. Korter mag ook, je kan het zelfs ook opbouwen als je dat fijn vindt. Begin dan met 10 minuten

 2. pak een notitieboekje, vel papier en pen, een document op je computer erbij. Wat jij prettig vindt

 3. schrijf je doel bovenaan je blad (als je een doel hebt, hoeft niet)

 4. start je wekker/timer en begin met schrijven

 5. blijf schrijven tot je wekker afgaat. Je mag niet stoppen met schrijven of typen, je stopt niet voor tikfouten, grammatica, spelling, en je verbetert jezelf niet. Blijf doorschrijven. Hup die vingers op je toetsenbord of je pen in beweging houden

 6. als je wekker afgaat mag je pas stoppen. Je mag ook nog even doorgaan als je voelt dat je nog lekker aan het schrijven bent. Je bent niet verplicht om te stoppen bij de wekker

 7. je hebt nu je braindump gemaakt. Wil je dit nalezen? Prima. Wil je het direct weggooien? Ook goedFreewrite-beginnetjes


Soms is het lastig om ergens te beginnen. Je staart naar je vel of document en je wilt wel gaan schrijven maar wat? Een paar beginnetjes ter inspiratie:

 • ik wil wel gaan schrijven maar ik weet niet wat dus ga ik gewoon beginnen met typen…(enzovoort)

 • ik irriteer me nogal aan…

 • ik las iets in een artikel over (...) en dat inspireerde mij om…

 • ik voel me niet fijn en ik weet niet waarom…

 • ik zou een heel ander leven willen…

 • ik wil iets veranderen in mijn werk…

 • vandaag had ik ruzie met…

 • ik ben moe…

 • ik ben vandaag erg blij want…

 • het wordt me allemaal teveel in mijn leven want…

 • ik wil iets anders op het gebied van….


Wat zijn de voordelen van freewriten?


Het nadeel van freewriten is tegelijk je grootste voordeel: bij freewriten moet je blijven schrijven (lastig) maar hiermee laat je je onbewuste brein aan het woord.


Zodra je rustig de tijd neemt om te schrijven, ga je teveel nadenken over je tekst. Je bewuste brein heeft dan de leiding. Komt je in ‘tijdnood’ of moet je expres blijven schrijven dan ga je meer intuïtief schrijven en minder nadenken. Je gaat het ‘denken’ minimaliseren.


Je onderbewuste brein is veel creatiever in het vinden van oplossingen voor problemen.


Door te schrijven, en te blijven schrijven, houdt je een ‘braindump’. Dit lucht op en ontspant. Door je gedachten even onbelemmerd de vrije loop te laten haal je even de druk van de ketel.


Als je je velletje freewrite eens naleest zul je ontdekken dat je best goed bent in het vinden van oplossingen. Het is zelfs mogelijk dat je iets hebt opgeschreven wat je nog helemaal niet zo had bedacht. Verrassend! En leerzaam ook misschien


Freewriten is vrijheid. Je mag immers alles schrijven wat je wilt. Zonder censuur. Wil je gewoon even allemaal boze woorden opschrijven? Prima. Wil je je liefde uitgillen over iets of iemand? Ook fijn! Je frustratie eruit gooien over je werk. je buurvrouw, dat het alweer regent, dat je niet blij bent, dat er kinderen veel herrie maken...het maakt niet uit. Gooi het er maar uit.


Lees ook: De voordelen van hardop praten tegen jezelf (of de printer)


Tot slot


Freewriten kent weinig regels en geboden. Het is helemaal jouw creatie en schrijfsel dus je kunt er uit halen wat je wilt. Gebruiken als ‘template’ voor het maken van concrete doelen voor je leven. Of gewoon weggooien als je dat oplucht.


Het is heel goed mogelijk dat je tijdens het freewriten compleet afdwaalt van je pad. Dat je schrijven een zijspoor induikt en je daar op verder borduurt. Ook dat is prima. Wees niet te streng voor jezelf als je je niet hebt gehouden aan een vooraf-gesteld doel. Je krijgt er geen punt voor. Het is jouw werk en jouw werk alleen.


Loop jij ergens over vast, wil je iets helder krijgen voor jezelf of even een prive-therapie-sessie inplannen met jezelf? Probeer eens te freewriten!Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy