7 dingen die fijn niet op jouw bordje liggen

Ben jij ook een type die de hele wereld op haar schouders meezeult? Die piekert over diverse problemen (misschien niet eens die van jezelf)? Problemen waarvan de kans aanwezig is dat het niet eens problemen gaan worden (maar het kan wel natuurlijk)?


Als jij, behalve je eigen problemen, ook nog graag de problemen van een ander wil oplossen dan loop je een risico. Je geeft al je energie weg aan zaken die, in den beginne, al helemaal niet eens jouw probleem waren. Je voelt je gezicht warm worden, irritatie in je haarwortels trekken en je bloeddruk stijgt. Daarnaast zorgen alle verantwoordelijkheden van een ander - die jij op jezelf betrekt- er ook voor dat je continu alle kant op getrokken zult worden. En zo wapper je mee met allerlei windrichtingen.


In dit artikel leggen we je uit welke zaken gewoon fijn niet op jouw bordje liggen, of horen te liggen. Als je helder voor ogen hebt waar de grens ligt tussen 'mijn en dijn' dan is 'Nee' zeggen ineens een beetje simpeler geworden. En dat maakt jouw leven een stuk lichter!

Meningen van anderen


Eén van de belangrijkste zaken die absoluut niet, nooit, nada, ende noppes jouw pakkie-an zijn is wel de mening van een ander. En dan hebben we het hier over de opgedrongen en/of ongevraagde mening van een ander. Als jijzelf vraagt naar de mening van iemand dan is dat je goed recht natuurlijk, soms is het ook fijn om even te sparren met iemand.


Stel; je hebt een plan. Dat kan zijn voor je bedrijf, een studie, een vakantieplan of je gaat iets geheel anders aanpakken. Op het moment dat je je plan in de openbaarheid gooit gebeurt er het volgende:


Men vindt er iets van.


Zodra jij je plan deelt met anderen -zelfs al vraag je helemaal niet om advies - dan gaan mensen met een werkende mond deze opentrekken. Misschien is het ook ingesleten in onze cultuur, dat we ons graag ergens tegenaan bemoeien, maar dit is wat er gebeurt. Men gaat je vertellen over de zus van de buurvrouw van de bakker, die heeft dat ook gedaan, nou dat werd me een mislukking! En die vakantie waar jij naar toe wilt, daar was de zwager van een vriendin ook eens geweest, dat viel toch wel een beetje tegen hoor...


Er zijn 2 potentiële manieren om om te gaan met de meningen van anderen:


A. Je hoort het, en de route gaat als volgt: ene oor in en het andere oor uit. Laat het loooos, laat het gaaaannn! Neem het aan voor info en doe er verder niets mee. Trek gewoon toch je eigen plan. Hoppa, opgelost.


B. Je houdt bij alle toekomstige plannen je lippen stijf op elkaar. Gewoon niet de openbaarheid in gooien. En dat is soms het beste als je zelf wilt ontdekken of een plan de juiste keuze is of niet. Beter achteraf een smeuïg verhaal op een verjaardag van die keer dat je op vakantie ging en het was me een fiasco! Achteraf is het makkelijker lachen om falen.Acties en gedrag en keuzes van anderen


Ook jijzelf vindt iets van de acties, gedrag en keuzes van een ander. Sterker nog, je kan je daar soms aardig druk om maken zelfs. Het verschilt per persoon hoeveel iemand zich druk maakt over anderen, de een zit nu eenmaal wat sneller op de kast dan een ander. Als je van jezelf weet dat je je veel aantrekt van de acties van een ander dan zul je strenger tegen jezelf moeten worden. Gewoon omdat dat beter is voor jouw bloeddruk en gezondheid. Stel jezelf eens wat vaker de eenvoudige vraag:


Is het mijn probleem?


Hoe vaker je jezelf deze vraag gaat stellen, hoe meer je er achter gaat komen dat het antwoord hierop verrassend vaak 'Nee' is.


Voorbeelden:

  • iemand voor je rijdt vol door rood. Jij vindt er iets van en roept hardop door je auto "Moet je nou kijken wat een ****". Maar...is het jouw probleem eigenlijk wel? Jij hoeft hier geen last van te hebben, laat die *** doen wat hij doet.

  • je beste vriendin komt aanzetten met een man waarvan jij denkt 'Oeii, zou mijn keuze niet zijn'. Nu kun je je hier druk over maken, maar dan nog is het helemaal niet jouw probleem toch? Mocht de man-in-kwestie inderdaad niet bepaald prince Charming blijken dan is het aan je vriendin om hier mee te dealen. Niet jouw probleem. Zet een pot thee voor je vriendin, met wat chocola erbij, en wees er voor haar. Maar nog steeds niet jouw probleem.


Consequenties van andermans gedrag


Nu je besloten hebt dat iets gewoon fijn niet jouw probleem is, is het tijd om een stapje verder te kijken. Want acties, gedrag en keuzes komen vaak met consequenties. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. En ook als je geen direct gevolg ziet van een (negatief) gedrag, laat het dan gerust aan Karma over om het op te lossen.


Rijdt iemand voor je door rood dan is een mogelijke consequentie dat hij geflitst wordt, of gezien wordt door politie. Of erger: een aanrijding veroorzaakt. Dat laatste is dan direct ook weer het probleem van een ander, maar nog steeds niet van jou.


Een foute keuze qua prince Charming van je vriendin kan uitdraaien op een gebroken hart. Dat is verdrietig maar ook een consequentie, ook al zag ze die niet aankomen. Laat haar consequentie niet ook jouw hart verdrietig maken, en los het op met een filmavondje, wijn, chocola en een goed gesprek.


Lees ook: Welcome to the Karma cafeWat andere mensen geloven, levensovertuiging of politieke voorkeur


We leven in Nederland met een grote groep op een tamelijk beknopte hoeveelheid vierkante kilometers. En de groep die hier leeft is vrij gevarieerd qua geloven en politieke kleur. Kijk je in een willekeurige straat in een grote stad dan heb je zo minstens 4 verschillende geloven, culturen en politieke voorkeuren bij elkaar.


Als je je teveel aantrekt van de overtuiging van een ander zal dat onherroepelijk gaan leiden tot wrijving. In bijvoorbeeld een dorp waar streng-gereformeerd en niet-gereformeerd samenleven bijvoorbeeld zie je dat het geen eenheid wordt. Ze kunnen elkaar nooit overtuigen van het gelijk van de ander. Maar is dat ook nodig? Moet je je perse veel aantrekken van de overtuiging van een ander om fijn samen te leven?


Het is makkelijker is je schouders op te halen over het geloof, de overtuiging of politieke kleur van je buurvrouw. Dat zijn immers diepgewortelde zaken, die ver kunnen af staan van jouw mening. Laat een ander doen, denken en geloven wat hij wil, en hou je mening voor je. Zwaai naar je buurvrouw als ze naar de kerk gaat, wens je buurman een fijne Ramadan en leef naar je eigen waarden. In rust en vrede, ieder het zijne.


Fouten van anderen


Van nature is de mens erg waakzaam op fouten en zaken die verkeerd af kunnen lopen. Dat stamt nog uit de tijd dat we in berenvellen liepen en om ons heen moesten kijken of er geen bizon op zoek was naar lunch (jij). Als er iets is wat we graag voorkomen is het gevaar. En daar waarschuwen we een ander ook graag voor.


Tegenwoordig bestaat het gevaar allang niet meer uit bizons en ander gespuis wat ons als voer beschouwt. Maar het gevaar spotten is iets waar ons brein nog steeds erg goed in is. We slaan daar een beetje in door, en dat komt er uit via onze mond:


  • "Zou je dat jurkje wel aandoen? Het wordt niet zo warm vandaag hoor"

  • "Je kan beter niet naar [...] op vakantie gaan. Zonde van je geld"

  • "Je kunt beter niet [....] doen. Dat kan nooit goed gaan"


Een ander willen behoeden voor fouten is goed bedoeld, maar slechts zelden is er echt (levens)gevaar aan de horizon. Laat een ander daarom gerust zijn/haar eigen fouten maken, daar leert iemand meer van dan van jou. Laat je zus rustig koukleumen in haar jurkje, je vriendin er achter komen dat die vakantie een smakelijk onderwerp is voor op verjaardagen en je dochter iets giga-verprutsen. Daar leert ze van hoe het de volgende keer wel moet.Woorden van anderen


Woorden van anderen komen vaak ongevraagd op jouw bordje te liggen. Want sommige woorden kunnen behoorlijk kwetsen. Je wakker houden midden in de nacht. Maar dan nog is het aan jou hoe lang, en in welke mate, je die woorden op jouw bordje laat liggen.


Sowieso hoef je je niets aan te trekken van:

  • mensen die ergens totaal geen verstand van hebben

  • woorden met een veel hoger dan strikt-noodzakelijk volume

  • woorden die bewust worden uitgesproken om jou te kwetsen

  • vage kennissen, D-vrienden of mensen die je nog niet op je begrafenis zou uitnodigen

Met bovenstaand lijstje valt al zeker 50% van de woorden af waar jij je druk om zou maken. Dat schoont lekker op zo.


Het geluk van een ander


Het is niet jouw taak - en zal nooit zijn - om een ander gelukkig te maken. Die taak ligt namelijk volledig bij die persoon zelf. Je kunt hoogstens wat toevoegen aan het leven van een ander maar jij bent nooit het puzzelstukje wat ervoor zorgt dat de puzzel van een ander compleet is. Die last ligt niet bij jou. Je hebt je handen al genoeg vol om jezelf gelukkig te maken.


Ook als je kinderen hebt is het niet jouw taak om die kinderen gelukkig te maken. Je kunt wel alle randvoorwaarden scheppen zodat je kind zich gelukkig kan voelen, veilig en beschermd. Maar het is in het leven van je kind verder hun eigen weg die ze moeten lopen. Ergens rond de puberteit zal je kind jou dit ook duidelijk (met evt. wat lastige momenten) gaan maken. Hij/zij gaat eigen keuzes maken voor hun eigen geluk. Wat eerst op jouw bordje lag schuift je kind langzaam naar hun eigen bordje.


Tot slot


Zoals je hebt kunnen lezen is de hoeveelheid zaken die niet op jouw bordje horen vrij groot. Denk vooral eens wat vaker: 'Is het mijn probleem eigenlijk wel?' en je zult direct in gaan zien hoe vaak het niet zo is. Dat maakt jouw eigen leven lichter, zodat je je energie kunt richten op je eigen bordje, je geluk en jouw pakkie-an.

Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy