5 manieren om je leven meer Hygge-proof te maken

Hygge en het geluk van de Denen


Denemarken staat al jaren op de eerste plaats op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Behalve dat de Denen hun economie erg inwoner-vriendelijk hebben ingericht (Denemarken is een uitermate verzorgingsstaat) ontlenen de Denen ook hun geluk aan hun zogeheten ‘Hygge’.


Dit artikel bevat zgn. affiliate links. Klik je op een link en doe je vervolgens een aankoop dan ontvangt Just Add Chocolate hiervoor een kleine vergoeding. Dit kost jou niets extra's en zo kunnen wij je blijven voorzien van leuke artikelen!Wat is Hygge?


Het woord Hygge is afkomstig van het Noorse woord voor ‘welzijn’. Samenvattend omvat Hygge knusheid, kameraadschap en warmte. Bij Hygge draait alles om ervaring en sfeer:

samenzijn met de mensen van wie we houden

 • een gevoel van thuis

 • veiligheid en ontspanning, waarbij je je afschermt van de buitenwereld

 • gesprekken over de grote en kleine dingen in het leven

 • of juist in stilte samen kunnen zijn, en daar comfortabel mee zijn


Hygge is te vergelijken met het woord ‘gezelligheid’ of ‘huiselijkheid’. In Nederland is ‘gezelligheid’ meer sociaal, terwijl je Hygge ook heel goed in je eentje kunt ervaren.


Waarom is Hygge juist In Denemarken belangrijk?


In Denemarken, en andere noordelijke landen, zijn de winters lang en de dagen kort. Op sommige dagen ervaren de noorderlingen zelfs nauwelijks daglicht. Het leven vindt dan meer binnenshuis plaats, en maken mensen het graag huiselijk en gezellig binnen. Hygge is als het ware het tegengif voor de lange winters, korte zomers en de vele regenachtige dagen.


Alles wat met Hygge samenhangt draait om comfort en een gevoel van veiligheid. Daarom is Hygge een echte oxytocine-maker en versterkt de onderlinge relaties. De term Hygge heeft ook varianten zoals:

“Gaan we vanavond weer fijn samen hyggelen?”
“Wat is deze kamer hyggelig!”
“Het was hyggeligt om je te zien!”

Introverten hartje Hygge


Als introvert type kun je niet anders dan houden van Hygge. Aangezien Hygge veel binnenshuis plaatsvindt is de kans klein dat je als introverte compleet bekaf raakt van sociale verplichtingen en mensenmassa’s. Hygge is knus, kleinschalig en vooral comfortabel.

Introverten besteden hun ‘sociale tijd’ het liefst aan dierbaren, goede gesprekken, een goed boek (met dekentje op de bank) en een kop warme thee. En laten dat nou precies ingrediënten van Hygge zijn :)


Hoe maak je je leven meer Hygge? 5 tips!


Niet alleen introverte types houden van Hygge. Eigenlijk vaart ieder type mens wel bij een fijne portie Hygge op zn tijd. Ook mensen met een druk leven, veel (sociale) verplichtingen of mensen die erg actief zijn komen helemaal tot rust met Hygge.


Je leven meer Hygge-proof maken? Volg dan deze Hygge-tips!


Tip 1. Maak je huis tot Hygge-hoofdkwartier


Je maakt je huis direct Hygge-proof door het toevoegen van:

 • een ‘hyggekrog’: een knus hoekje met dekens, kussens en een mooi boek

 • een open haard, een kachel of gewoon buiten een vuurkorf waar je naar kunt kijken

 • kaarsen. Veel kaarsen. Denen branden gewoon zo’n 6 kilo kaarsen per jaar. Een Europees record!

 • spullen en meubels van hout. Sowieso veel natuurlijke materialen

 • accessoires zoals planten, dierenhuiden, noten en takjes

 • boeken

 • aardewerk, bijvoorbeeld een mooie theepot of vaas

 • vintage. Hallo kringloop!

 • dekens en kussens

 • Hyggelige verlichting. Gedempte verlichting die niet in de categorie ‘bouwlamp’ of daglicht valtTip 2. Hygge bak je in je keuken


Niets wat direct de sfeer helemaal Hygge maakt als lekkere geuren uit de keuken! Laat hierbij je interne Martha Steward maar eens lekker los gaan en tover diverse lekkernijen uit je keuken:

 • stoofpotten. Sowieso alles wat uren staat te pruttelen is erg Hygge

 • zoetigheid: taartjes, koekjes, schuimpjes en zoete broodjes

 • zelfgebakken brood

 • barbecue, mag ook midden in de winter

 • kastanjes poffen in de open haard, of gewoon marshmellows


Lees ook: Dit is jouw aanbevolen dagelijkse dosis chocola


Tip 3. Hyggel met familie en vrienden


Hygge draait veel om samenzijn: quality time met vrienden en familie. Bij elkaar zitten in diepe gesprekken, of juist in complete stilte. Daarbij gaan de telefoons uit zodat je ongestoord tijd met elkaar door kunt brengen. Samen thee (of wat sterkers) drinken, samen koken of iets anders lekkers klaarmaken. Misschien ook een leuk idee om eens een (bord)spel erbij te pakken.
Tip 4. Hygge invoeren op de werkvloer


Bij kantoor of werkvloer is Hygge nu niet bepaald het eerste wat in je opkomt. De meeste mensen associëren werk niet met gezelligheid of fijn samen zijn. Toch krijgen Denen het voor elkaar om hun werkplek meer Hygge te maken, zodat ze ook op hun werk comfort ervaren. Hoe doen ze dat?

 • plaats kaarsjes op je werkplek (als dat mogelijk is natuurlijk. Kaarsjes worden minder gewaardeerd bij de kassa van je supermarkt of op een operatiekamer ;))

 • zet eens een plantje neer, wat groens doet meteen al wonderen voor de sfeer (en zuurstof)

 • kijk eens naar je houding tov collega’s. Kun je hen op gelijke hoogte zetten als jezelf? Wat zou er gebeuren als je ‘wij’ boven ‘zijn’ gaat zetten? Beschouw elkaar eens wat minder als concurrenten en werk meer samen.


Tip 5. Hygge in je hoofd


Wees dankbaar.


Beschouw ieder mens op aarde als jouw gelijke. Je bent geen concurrenten van elkaar. We zitten allemaal op dezelfde aardbol vastgeplakt dus we moeten het met elkaars gezelschap doen voorlopig.


Schep niet op over jouw prestaties, daar zit echt niemand op te wachten. Polijst je leven op social media niet onnodig op om indruk te maken


Haal geen mensen onderuit. Praat respectvol over de ander.


Investeer tijd en energie in je relaties met anderen.


Accepteer de ander zoals hij is.


Accepteer jezelf zoals je bent.


Lees ook: Lekker opruimen in je hoofd met EMDR


Hygge en Lykke


Dat Denen zo gelukkig zijn komt niet alleen door hun leven meer Hygge te maken. Dit bereik je niet enkel met wat kaarsjes en zachte kussentjes. In Denemarken hebben ze meer zaken prima in orde. Meik Wiking, geluksonderzoeker bij het Happiness Research Institute in Kopenhagen, schreef het boek 'Lykke' (Deens voor geluk). In Lykke vertelt Meik meer over de achterliggende redenen dat de Denen zulke gelukkige mensen zijn.

Meer lezen over Lykke? lees dan het artikel 'Waarom zijn die Denen zo gelukkig?".


Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy