3 Pure waarheden over het leven

Als je jong bent heb je (meestal) een optimistisch beeld van de wereld. Iedereen telt mee, als je ergens aan meedoet krijg je sowieso een medaille, er lopen prinsen op paarden rond die jou redden van gevaar en unicorns bestaan (zeker die roze).
Naarmate je ouder wordt, en steeds meer ervaring krijgt met ‘this thing called life’ snap je steeds beter hoe de wereld in elkaar zit. Helaas kost het vaak wat tranen, nachten wakker liggen, piekeren onder de douche en een aantal wake-up calls voor je hier achter komt.


Je realiseert je regelmatig dat unicorns slecht-vindbaar zijn (maar ze bestaan wel natuurlijk) en dat jouw kijk op de wereld in de praktijk een pietsie anders uitpakt dan je hoopte.


In dit artikel vertellen we je over 3 pure, maar vaststaande, waarheden in het leven. Zaken die je je niet kon bedenken als kind maar die o-zo waar blijken te zijn. Dingen die niets meer te maken hebben met je dromen over roze unicorns, omdat de realiteit wat harder is gebleken dan dat. Maar we geven je ook tips wat je zelf kunt doen om het leven ietsje meer naar jouw hand te zetten.


Waarheid 1. Het is niet eerlijk


Als kind dacht je misschien dat het leven roze, eerlijk en rechtvaardig was. Naarmate je opgroeit, ouder wordt of meer ervaringen opdoet in je leven, kom je steeds vaker tot de conclusie dat het niet eerlijk is:

 • dat er mensen zijn die met hun gat in de pot met goud lijken te zijn geboren en er zijn mensen die pech, ongeluk en rampspoed aantrekken als een magneet

 • sommige mensen hebben de wind mee en anderen ploegen zich door zware tegenwind

 • er zijn mensen die te kampen hebben met ernstige ziektes en jong overlijden. En lang niet altijd door hun eigen schuld maar totaal random

 • er zijn landen waar de mensen gewoon niets hebben, een golfplaat boven hun hoofd hebben of de hele dag met honger rondlopen. En bij anderen klotsen de Euro's tegen de plinten.


Waarom, vraag je je af? Het is onverdiend en zeker niet eerlijk.


De waarheid is: het is niet gelijk verdeeld in het leven: niet qua welvaart, niet in hoeveelheid geluk en niet qua mate van gezondheid.


Wat kun jij zelf doen?


Jij kunt in je eentje niet ineens de wereldproblemen oplossen. Je bent waarschijnlijk niet in staat om het te laten regenen in Malawi of een ernstige ziekte bij je buurman te laten verdwijnen. Dat voelt misschien machteloos, dat je zo weinig kunt doen. Kijk in dat geval naar wat jij wel kunt doen! Jouw ernstig-zieke buurman is misschien heel erg blij met je als je eens voor hem kookt, of zijn boodschappen meeneemt als jij zelf toch ook naar de winkel gaat. Ook kun jij naar je eigen financiën kijken en zien of je misschien een klein bedrag kunt missen voor bijv. het Rode Kruis of een andere instantie die actief is met hulp voor Malawi. Er is altijd iets wat je kunt doen, maar soms moet je even verder kijken dan je eigen comfortabele bankstel.


Kun je niet een heel land tegelijk helpen, help dan tenminste 1 andere persoon.Waarheid 2. Niets blijft zoals het was


Je werk verandert. Je relatie verandert. Je lichaam verandert. Je vriendengroep verandert. Er vallen mensen weg en er komen mensen bij. Sommigen lopen een stukje mee in jouw leven en slaan daarna weer een zijpad in. Zoals een snelweg waar je een poosje samen rijdt en er soms iemand een afslag neemt. Ook de snelheid waarin veranderingen plaatsvinden verandert. Soms gebeurt er in een week meer dan in de 5 jaar daarvoor. Op en neer. Eb en vloed.


De waarheid is: niks blijft altijd hetzelfde. Verandering is een vaststaand feit. Het gaat sowieso gebeuren.


Wat kun jij zelf doen?


Het antwoord op deze waarheid ligt helemaal in acceptatie. Het leven gaat namelijk gewoon verder, ook al gaat het jou te hard met al die veranderingen. Het leven wacht voor niemand! Leren-accepteren is lastig voor veel mensen. We hebben namelijk zelf het idee dat we ontzettend veel invloed kunnen uitoefenen op het (levens)proces. Maar een zekerheid in het leven is dat alles verandert. Als jij als een gek gaat zwemmen in woelig water zul je veel water binnenkrijgen. Als je accepteert en rustig gaat drijven zul je makkelijker kunnen omgaan met verandering. Slaat iemand af in je leven? Wens hem/haar geluk. Komt er iemand bij in je leven? Wens haar welkom. Verandert je werk, je kennis of ervaring? Vertrouw erop dat verandering hierbij soms het beste is wat je kon gebeuren.


Lees ook: Omgaan met pech (+oefening)


Waarheid 3. Jij bent de enige die jou gelukkig kunt maken


Het gezegde luidt: ‘Leg nooit de sleutel tot jouw geluk in andermans handen’. Vertrouw altijd op jezelf en zorg dat jij het leven gaat fiksen ook als er niemand aan jouw zijlijn staat te cheerleaden. Slaat er iemand af van jouw pad? Zijn/haar keuze. Veel geluk op je pad. Jij hebt je eigen route te volgen. Laat niemand jouw route bepalen waar je naartoe wilt. Wil jij een heel andere baan dan je ouders voor jou droomden? Neem je eigen beslissing, jij moet het tenslotte gaan doen. Wil jij op een andere plek wonen maar je omgeving heeft jou liever wat dichterbij? Woon waar jij wilt. Koop die schoenen. Ga die opleiding volgen. Ga achter je droomman aan. Wil je wel of geen kinderen? Allebei helemaal okee. Het punt is: het is jouw leven. Jij moet het 24/7 met jezelf doen. Je krijgt maar 1 leven (voor zover we weten, maar pin me hier niet op vast). Op een dag sluit je je ogen en dat was het dan. Zorg dat je het optimale uit je leven en jezelf hebt gehaald.


Wat kun jij zelf doen?


 • Werk aan je zelfontwikkeling, volg een nieuwe opleiding en vergroot je kennis

 • Ruim negatieve ervaringen in je hoofd op

 • Neem afscheid van mensen waar je niet gelukkig van wordt

 • Neem afstand van mensen die jouw energie vreten

 • Zorg voor je eigen inkomen

 • Woon zoals het helemaal past bij jouw leven, niet te groot en niet te klein

 • Kies een paar hobby's waar je erg blij van wordt

 • Neem afscheid van een relatie waarin je niet jezelf kan/mag zijn

 • Zorg dat je altijd op je eigen vleugels kan rekenen als er een tak breekt

 • Koop die schoenen

 • Buy the dress!


Lees ook: Een blijer mens worden in 21 dagen

Shoppen: Happy-Day dankbaarheidsdagboek

Een unieke uitgave van Just Add Chocolate voor meer geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Nu te koop bij Bol.com

1/1

Just Add Chocolate Magazine

Just Add Chocolate vertelt je

alles over onderwerpen die

het leven leuker maken (zoals

chocola), zelfontwikkeling, productiviteit, mind en feelgood.

Just-add-chocolate-logo

© 2019 by Just Add Copy